Ketting status update

Inmiddels ligfiets ik vier maanden lang met een fietsketting die ik met grafkaarsvet heb behandeld. (klik hier om dit bericht te lezen)

Omdat ik regelmatig kettingvet op mijn broek en fietstas had, besloot ik i.p.v. kettingolie kaarsvet te gebruiken. Dat had ik in een ver verleden al eens gedaan.

Inmiddels ben ik 746 kilometer verder zonder opnieuw de ketting gesmeerd te hebben. Al vanaf het begin is de ketting iets lawaaiiger dan wanneer deze met olie is gesmeerd, maar het lijkt constant. Omdat het de afgelopen tijd dat ik er mee fietste bijna altijd droog was vroeg ik mij af hoe het zou zijn wanneer er een regenbui zou komen: vaak is dan de volgende dag roestvorming te zien aan de buitenkant van de ketting.

Afgelopen week reed ik een rondje van 101 km. Ik kreeg enkele regenbuien over mij heen. Nu, vijf dagen later, heb ik de ketting geinspecteerd en tot mijn verbazing zie ik geen roestvorming. De ketting voelt soepel, d.w.z., als ik de ketting op spanning breng door een pedaal aan te drukken en met de andere hand twee kettingschakels tussen de vingers neem en heen en weer druk, dan voelt dat soepel.

Ik weet niet hoe de grafkaarssmering het bij lagere temperaturen gaat doen, maar tot nu toe ben ik er erg tevreden over. Ik heb een aparte koekenpan waar een lading grafkaarsvet in zit. Ik hoef alleen de snelsluitsckakel te openenen, wat zonder gereedschap kan. Vervolgens gaat de ketting in de pan en daarna gaat de pan op het vuur en wordt verhit tot het vet vloeibaar is. Daarn weer monteren. Een klusje dat ongeveer twintig minuten tijd kost, want de ligfiets heeft een extra lange ketting. Maar daarna kun je dus weken tot maanden vooruit, lijkt het. De problemen van vieze kleding zijn verdwenen. Inmiddels heb ik mijn vouwfiets ook van grafkaarsvetsmering voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *