Weener retour

Gisteren besloot ik een fietstocht met de ligger te maken. Het was mooi zonnig weer, maar met een windkracht 4 recht tegen de wind in was het nog redelijk pittig. Via een natuurgebied bereikte ik Sappemeer waar ik een kerk ontdekte die ik vermoedelijk nog niet eerder bezocht heb. Hij had een aparte toren en ik vond hem fraai om te zien. Na een korte luchpauze op het grasveld bij de kerk fietste ik verder. Bij Scheemda nam ik het fietspad langs het kanaal naar Winschoten. Hier bezocht ik een koffiedrinkgelegenheid om mijn koffieverslaving tegemoet te komen. Daarna bezocht ik nog even een muziekwinkel om vervoglens via Oudeschans verder te fietsen. Daarna reed ik boven Bellingwolde de grens over richting Weener. Pas na 80 km stopte de tegenwind. Nu reed ik in noordwestelijke richting. In Weener nam ik bij de bakker een broodje gezond met flinke bak koffie.

Via een leuke binnendoorroute reed ik richting Mohlenwarf. Net toen ik kracht wilde zetten om te versnellen terwijl ik de weg op reed knapte de ketting. Het is lang geleden dat ik voor het laatst geplaagd werd door een gebroken fietsketting en het is de eerste keer dat mij een Shimano ketting breekt. Ik dacht dat die niet zouden knappen zoals de KMC en SRAM kettingen die vroeger wel bij mij knapten, maar helaas.

Ik zocht een minder druk plekje in de berm op en pakte de reparatieset er bij. Gelukkig had ik een kettingpons bij me zodat ik de ketting kon inkorten. Officieel mag je een pin uit een Shimano ketting naar mijn beste weten niet (bijna) uit en vervoglens weer terug (in) drukken, maar omdat ik geen aparte pin of snelschakel bij me had was er geen andere optie. Na 1 mislukte poging ging de tweede inkortpoging goed. De pin drukte soepel en recht terug de ketting in en de oude gebroken schakel was verwijderd. Hij was gescheurd aan de zijkant. Inmiddels zaten mijn handen behoorlijk onder het kettingvet. Ik moet toch maar eens handschoentjes kopen want die kettingvet is vreselijk vies.

Gelukkig lag op ongeveer honderd meter afstand een supermarkt met toilet waar ik uitgebreid mijn handen kon wassen. Dit kostte wel zo’n tien minuten tijd waarna ik voorzichtig begon te fietsen. Het voelde goed en ik reed weer de weg op om de route te vervolgen.

Via het industriegebied fietste ik naar Delfzijl en Appingedam. Ik zag vrij veel mensen in een kano op het water. Dat zag er mooi uit. Bij de brug zag ik een hele groep wielrenners in flitsende futurischtische kleding.

Met de wind in de rug kon ik lekker doortrappen met snelheden tussen de 25 en 30 km/uur. De zon zag je wazig door de licht bewolkte hemel doorschijnen en het werd bijna volledig stil op het snelfietspad van Ten Boer naar de stad. Dit was eigenlijk het mooiste stukje fietsen. Het was weer een aangename tocht en het was weer lekker om liggend rond te rijden.

Total distance: 159147 m
Total time: 01:27:34
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *