Rondje Oost Groningen – Oost Friesland

Vandaag was het redelijk weer: hoewel de hemel volledig bedekt was door wolken kwam daar toch aardig wat licht doorheen. Tevens was de wind zwak en was het droog. Best goed fietsweer dus.

Ik vertrok om half negen richting Ten Boer om vervolgens via Appingedam naar Delfzijl door te fietsen. Hier nam ik een koffiepauze bij de bakker. Daarna voer de route door het nog steeds uitbreidende industrieterrein van Delfzijl. Jammer genoeg verdwijnen zeer fraaie historische dorpjes zoals Weiwerd en Heveskes. Ik fietste over de wierde van Weiwerd en het is triest om de dichtgetimmerde boerderijen om de wierde te aanschouwen. Er ligt nog een fraai kerkhof op de wierde maar verder is het doods. Een bult zant ligt dreigend tegen de wierde aan.

Daarna reed ik verder Duitsland in. Hier is de industrie weer verdwenen en ik fiets fraai langs de kust omhoog naar Ditzum. Hier wil ik een kleine supermarkt bezoeken om wat eten te kopen maar hij heeft twee uur middagpauze. Ik bezoek daarom een cafe en na een koffie met gebak fiets ik langs erg fraaie dorpjes als Critzum, Midlum en Jemgum naar Weener. Ook in dit gebied wordt het lelijker door grote moderne bedrijfspanden en industrie. Maar nog steeds staan hier sfeervolle oude en vaak erg grote boerderijen, kerkjes en andere bouwwerken.

In Weener kocht ik een pak stroopwafels wat geen overbodige luxe bleek want ik kreeg een energiedip net buiten Weener. Ik volgde hier een fietspad dat fraai langs het spoor liep, deels door een soort natuurgebied met wat moeras. Ik kwam bij een mooi rustig houten bankje met tafel en nam plaats om bijna het hele pak stroopwafels in een keer te consumeren. Daarna voelde ik mij direct een stuk beter en kon ik weer met goede snelheid verder fietsen.

Het gebied bij Klein Ulsda is ook in verval: een fraai huis dat al ruimte tijd leeg staat leek nu afgebroken te worden. Een soort graafmachine stond tegen de voorgevel en een man was het glas uit de kozijnen aan het verwijderen. Ook hier vind je indrukwekkende grote historische boerderijen die soms in zeer vervallen toestand zijn geraakt. Bijvoorbeeld een boerderij waarvan slechts 1 helft nog staat, met plastic over het dak om de lekkage tegen te gaan.

Daarna reed ik onder Hoogezand door. Een tamelijk saai gebied. Daarna langs een fraai stukje natuur met mooi fietspad richting de stad. Hier fiets je parallel aan het treinspoor en af en toe zie je een trein die tot Weener rijdt langskomen.

Het was weer een erg aangename rit.

Total distance: 175951 m
Total time: 08:54:29
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *