Naar Papenburg en Weener

Gisteren was het wederom onbestendig weer. Er was weer windkracht 6 voorspeld. Ik plande de route daarom maar wind-mee, waardoor het doel Weener werd. De Borgbrug was weer gerepareerd zodat ik weer via het fietspad aan het Eemskanaal kon fietsen naar Middelbert en Engelbert. Helaas hield de nieuwe Garmin Oregon 600 om onduidelijke reden op met het intekenen van het tracklog waardoor ik regelmatig moest stoppen. Tevergeefs, het apparaat tekende geen track in. Toen ging het hard regenen en waaien en bleek dat het scherm geactiveerd werd door regendruppels: opeens werden allerlei menu’s geopend. Ik had het nu helemaal gehad met de nieuwe GPS.

Iets voorbij Hoogezand nam ik een pauze en schakelde het apparaat uit en in waarna hij weer de track intekende. Het fietsen verliep afgezien van de nattigheid voorspoedig. Via Muntendam reed ik naar Winschoten waar ik langs de Pekel Aa fietste. Hier begon het plotseling zeer hard te waaien en regenen. Het water had golfjes en stroomde snel vooruit terwijl regen op het golvende water neersloeg waardoor er een soort schuimkoppen te zien waren. Ook over het dijkje waar mijn fietspad overheen liep zag je de vorm van de wind omdat de regen de vorm van de wind aannam. Er kwam ook natte hagel bij en ik moest het stuur goed vasthouden want de wind beukte aardig tegen mij en mijn fiets aan.

Toen ik op de asfaltweg naar Oudeschans reed namen de wind en regen weer wat af en kwam een oude man op een scooter slingerend door de wind aangereden. Hij stopte en maakte een praatje. “Kun jij nog wel fietsen zo met die wind?” vroeg hij. Ik vertelde dat ik de wind in de rug had en dat het nog wel lukte. Hij zei “goed thuiskomen” en vervolgde zijn reis. Ik reed door het fraaie historische Oudeschans en vervolgens passeerde ik Bellingwolde, een fraai gebied aan de grens bij Duitsland. Hier stak ik de brug over en arriveerde in Duitsland.

Via rustige uitgestorven smalle landweggetjes reed ik op de Eems af waar ik langs de dijk omhoog fietste naar de brug. Hier zag ik bij de Meyer scheepswerf een zeer groot cruiseschip dat nieuw leek, net af. Het zag er imposant uit dus maakte ik enkele foto’s om daarna weer op hoge snelheid verder te fietsen naar Papenburg. Via leuke tussendoorweggetjes reed ik door het industrieterrein. Een tunneltje door en ik kwam bij de grote supermarkten van Papenburg uit. Hier zocht ik een restaurant maar deze waren in verbouwing of vol dus bezocht ik de bakker waar ik een kop slappe koffie met broodje consumeerde.

Daarna bezocht ik nog een winkel en daarna reed ik via de scheepswerf weer langs de Eems omhoog. Binnendoor reed ik naar Weener om bij de bakker nog een broodje en slappe bak koffie te drinken om vervolgens de trein in te stappen die al klaar stond. Ondanks de waarschuwing van mogelijk aangepaste dienstregeling door harde wind reed de trein keurig op tijd. Na een ontspannen treinrit arriveerde ik in Groningen op het centraal station en fietste naar huis. Het was een aangename toch ondanks de frustraties met het GPS appraat.

Total distance: 92224 m
Total time: 04:52:04
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *