Naar Wahn, Sögel en Börger

Voor afgelopend weekeinde was mooi weer voorspeld dus gingen de oplaadbare batterijen de avond daarvoor de snellader in en progammeerde ik een route in het GPS-apparaat. Dit keer een stukje door Duitsland waar ik al even niet meer ben geweest: het gebied tussen Sögel en Papenburg dat heuvelachtig en bosrijk is.

’s Morgens was het nog bewolkt in het noorden van het land maar tegen een uur of elf was het helder en zonnig geworden en vertrok ik richting Duitsland. Via het Stadspark fietste ik naar Eelderwolde en vervolgens naar Gieten. De route voer afwisselend door open landschap en bos. Er waren veel hardlopers, wandelaars en fietsers op pad. Er stond een redelijke tegenwind die ik ongeveer 110 km lang zou hebben. De eerste honderd kilometer kon ik de snelheid boven de 20 km/uur houden. In Stadskanaal bezocht ik kort de STAR museum spoorlijn. Vervolgens fietste ik door een ietwat saai gebied dat al snel weer mooi werd. Ik passeerde Onstwedde en Vlagtwedde. In Vlagtwedde bezocht ik een bakker om koffie met gebak te consumeren. Vervolgens fietste ik langs Bourtange. Vroeger kwam ik altijd uit zuidelijke richting, nu uit noordelijke richting naar Bourtange.

Niet ver over de grens passeerde ik een tankstation met snackbar waar ik mijn tweede koffie dronk. Vervolgens kwam ik op een lang recht fietspad naar Sögel. Hier begonnen de heuvels en in combinatie het matige Duitse asfalt en tegenwind begon ik moe te worden en zakte de snelheid in. Het was nu doorzetten tot de eerste eetgelegenheid. Ik had eerder moeten eten maar trapte door tot iets voor Sögel waar ik besloot naar het volgende dorp op de route te gaan. Hier bleek geen restaurant dus fietste ik door naar Börger waar een typisch Duitse Imbiss was. Hier heb ik heel goed gegeten en na even fietsen voelde ik mij weer stukken beter. De wind was nu niet meer tegen en op een volle maag gaat het fietsen een stuk beter. De snelheid steeg weer tot boven de 20 km/uur zodat ik vlot langs de tamelijk saaie rechte weg naar Papenburg door kon fietsen. In Papenburg reed ik op de GPS door allerlei kleine straten richting de Meyer scheepswerf. Hier waren sleepboten bezig om een deel van een groot nieuw cruiseschip te verplaatsen leek het. Het was inmiddels donker en na een berekening bleek dat ik de trein van acht over acht in Weener nog wel kon halen. Voor de zekerheid reed op flink tempo over de uitgestorven lege weg die langs de Eems loopt naar Weener zodat ik ruim optijd in Weener arriveerde.

Hier had ik nog tijd om een boodschap te doen waarna ik de trein naar Groningen instapte die al klaar stond. Hier sprak ik nog een Nederlands gezin dat net terug kwam van een skivakantie. Ze hadden al de hele dag per trein gereisd.

Het was een aangename tocht.

Total distance: 165854 m
Total time: 10:39:49
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *