Rondje Groningen – Friesland

Gisterochtend vertrok ik om tien uur voor een trainingsrit door Groningen en Friesland. Het was wederom erg warm en benauwd weer. Het eerste stuk van de route was wat saai, vooral dit stukje van Friesland vind ik niet zo interessant. Maar iets voor Sneek begon het mooier te worden: minder verkeer en bebouwing en meer natuur met weidse uitzichten.

Iets voor Sneek begon de lucht donker te kleuren en de wind nam toe. Net buiten Sneek begon het erg hard te regenen en al snel waren de fietspaden leeg. Het rommelde ook wat in de lucht maar ik besloot door te fietsen. De fietsverlichting was ingeschakeld en grote hoeveelheden water verplaatsten zich over het asfalt. Het zicht was ook beperkt maar ik kon de snelheid wel op zo’n 18 km/uur houden.

Vrij snel namen de regen en wind weer in heftigheid af en op een gegeven ogenblik zag ik veel witte hagelstenen in de berm liggen. Ze waren behoorlijk groot en ik zag regelmatig mannen op ladders het dak van hun huis inspecteren. Een man begon vanaf de ladder nog iets in het Fries tegen mij te praten terwijl ik voorbijfietste maar ik kon het niet verstaan.

Ik fietste nu tegen de wind in naar Harlingen waar ik koffie dronk en in een restaurant een heerlijke pannenkoek at. Hierna werd het landschap nog opener en over dijkjes fietste ik door aardige plaatsjes met leuke oude huizen die er nog niet zo lelijk modern en monotoon uitzagen. Dit is een fraai stukje van Friesland waar het ook aangenaam stil en verkeersluw is.

’s Avonds kleurde de hemel oranje blauw. In Holwerd dronk ik mijn laatste koffie in een kroeg. Iets na Lauwersoog begon er een steeds frequentere tik in mijn trapas lager hoorbaar te worden. Ik vroeg mij af of ik zonder problemen Groningen zou halen maar dat lukte gelukkig zonder problemen. Dat wordt helaas weer sleutelen maar het was een hele aangename fietstocht.

Total distance: 246262 m
Total time: 14:28:36
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *