Naar Emden

Gisteren was het erg zonnig weer en omdat ik nog niet aan fietsen was toegekomen deze week besloot ik vandaag een flinke tocht te gaan maken. Dit keer weer eens naar Duitsland, naar Emden om precies te zijn. Hier ben ik al enkele keren geweest maar nog steeds niet zo vaak waardoor het toch weer leuk eens hier rond te fietsen en rond te kijken. Vooral met de fraaie voorjaarskleuren.

Pas iets over achten in de ochtend vertrok ik na de consumptie van een flinke hoeveelheid koffie. Dit keer via een wat andere route naar Delfzijl – deze route ging vlotter en tevens voer te route langs een fraai natuurgebied met water.

Via de industrie van Delfzijl fietste ik een stukje langs de kust. Hier begint het altijd aardig zwaar te worden omdat hier zo goed als altijd wind staat. Maar omdat ik dit stukje nu ook ken lijkt het niet meer zo ver voordat je in Duitsland bent.

Ook dit keer leek het net niet te lukken om Ditzum voor twaalven te bereiken dus ging ik het lekker rustig aan doen zodat ik niet bijna een uur zou moeten wachten op de boot naar Petkum. Rond half een arriveerde ik in het fraaie Ditzum om bij de bakker koffie met gebak te consumeren. Vooraf moest ik geld opnemen bij de bank in Ditzum want in Duitsland wordt vaak alleen contant geld geaccepteerd – een goede zaak i.v.m. privacy.

Na de koffie fietste ik naar de boot die al volgeladen was dus snel fietste ik de boot op waarna deze al snel vertrok. Aan de overkant toen de eerste auto de boot afreed volgde een knal: de auto reed over een verhoging heen en had een klapband.

Via onverharde hobbelige wegen voer te route naar Emden waar ik door een fraai park reed. Daarna reed ik door enkele kleine plaatsjes waar ik nog langs een fraaie borg fietste. Daarna volgde een stukje drukke autoweg met matig fietspad: iedere tien meter een hobbel. Dat ging kilometers zo, het fietsen in Duitsland is door het soms matige wegdek wel wat inspannend. Maar verder is het altijd leuk hier te fietsen, automobilisten zijn vaak ook netjes naar fietsers toe hier.

In Weener at ik een pizza om tot Rhede langs de Eems af te zakken om vervolgens in oostelijke richting naar Nederland te fietsen. Vanaf Bellingwolde begon ik het achterwerk wat te voelen. Normaal heb ik dat niet zo bij deze afstand – ik had nog maar zo’n 180 km gefietst en meestal begin ik het achterwerk pas na ruim 200 km een beetje te voelen. Het was ook wel flink wennen aan de hoge temperaturen, ik ervoer de rit als zwaarder dan het rondje van ruim 300 km van enkele weken geleden. Niet zozeer qua inspanning maar wat betreft achterwerk.

Ik fietste naar Stadskanaal – het was inmiddels rustig op de weg. Af en toe zaten families in het donker op stoeltjes bij huis te genieten van de zomerse avond. De sfeer werd mooi. Via het kale landschap rondom Stadskanaal fietste ik naar het Drentse Gieten. Ik reed door fraaie Drentse dorpjes waar af en toe nog mensen buiten zaten te praten maar verder was het stil en donker. Je kunt mooi door de ramen van de boerderijen kijken. Ik zag vooral ouderwetse inrichtingen hier. Geen lelijke nieuwbouw ongein hier.

Na Gieten reed ik de bossen in. Hier was het aangenaam warm. Soms leek het net of een persoon mij volgde vanwege geritsel in de struiken naast mij. Het was erg leuk om de afwisseling van open landschap naar bosgebied mee te maken. In Schipborg nam ik mijn laatste – korte – pauze. Snel fietste ik verder om via Zuidlaren en Haren weer naar Groningen te fietsen. Het was weer een aangename tocht. Wel waren mijn benen wat verbrand.

Total distance: 257080 m
Total time: 16:00:09
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *