Rondje Groningen / Oost Friesland

Vandaag besloot ik weer eens een bezoekje aan Oost Friesland te brengen. De tocht voer naar Ihlow waar vroeger een klooster heeft gestaan en waarvan de contouren nagemaakt zijn. De uitkijktoren daarvan heb ik al eens beklommen.

Om kwart voor zeven stapte ik op de fiets, het begon net licht te worden. Ik kwam aardig wat woonwerk fietsverkeer tegen waaronder een fraaie velomobiel. Het is altijd fraai om te zien hoe mooi zo’n efficiĆ«nte en goed verlichte fiets over het asfalt glijdt. De meest efficiĆ«nte en sportieve voertuigen zijn helaas het minst populair in deze wereld.

Op een gegeven moment voer de route langs de kust waar het erg fraai was, ook door de mist die boven de zee hing. Ik probeerde de boot van tien uur in Ditzum te halen maar daarvoor moest ik het laatste kwartier 28 km/uur fietsen en de wegen werden slecht. Ik besloot de volgende boot van een uur later maar te nemen. In Ditzum nam ik een koffiepauze en daarna stak ik de Eems over per veerboot. Je hebt een fraai uitzicht op Petkum met zijn kerk als je de haven binnen vaart. Dit is ook de bootverbinding die ik in 2012 nam op mijn reis per net nieuwe ligfiets naar Vardoe in Noord Noorwegen. Ik heb er hele goede herinneringen aan.

Het was maar een klein stukje fietsen voordat ik arriveerde in het bos waarin het klooster van Ihlow staat. Hier nam ik een korte lunchpauze om weer snel verder te fietsen. Via vrij lelijke drukke wegen voer de route naar Leer waar ik weer een koffiepauze nam. De koffie smaakt vaak matig in Duitsland: veel en slap. Het gebak daarentegen smaakte prima.

Vervolgens fietste ik een stukje langs de Eems omlaag om via Weener naar Nieuweschans te fietsen. Dit lijkt een soort kuuroord met zoutbad. Het bouwwerk is niet om aan te zien.

Vervolgens bezoek ik het kerkje van Oudeschans. Daar spreek ik een man die met het ophangen van foto’s bezig is.

Daarna verdwijnt de zon en volgt er een klein beetje regen. Voldaan arriveer ik weer in de stad Groningen. Het was een prettige tocht.

Total distance: 224047 m
Total time: 12:51:40
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *