BRM Maastricht – Rheinbraun 200 km

Afgelopen vrijdag reisde ik per trein af naar Maastricht om de volgende dag een brevet te rijden: het Rheinbraun brevet van 206 km dat start en eindigt in Maastricht en Duitsland ingaat en onder andere langs de bruinkoolmijnen voert.

Ik bezocht dit keer een jeugdherberg dat tevens het startpunt was. Het bed was te kort zodat mijn voeten buiten het bed uitstaken. Tevens was het bed erg smal. En er was nog eens een disco avond maar het vriendelijke personeel plaatste mij naar een kamer die niet boven de disco lag zodat ik een goede nachtrust had. Ik dook dus maar snel mijn bed in nadat ik eerst na een lange treinreis nog wat in de stad had gegeten.

’s Morgens ging om iets voor achten de wekker en om acht uur zat ik aan het ontbijt samen met drie andere randonneurs. Het was dit keer een aardig internationaal gezelschap: zo waren er onder andere Nederlanders, Belgen, Duitsers, Engelsen en er was een Japanner.

De heenweg begon fraai maar wel met een stevige oostenwind. Ik besloot tot de eerste stempelpost waarna de route in zuidelijke route afboog bij een groepje te blijven fietsen om zo niet onnodig moe van de wind te worden. Op de heenweg reed een fietser tegen een paaltje aan en had een bloedlip en haakte af.

Daarna voer te route door een erg fraai natuurgebied. Wel begon het iets voor de eerste stempelpost vrij druk qua verkeer te worden. Bij de eerste stempelpost was de organisator aanwezig die gelijk onze stempelkaarten ophaalde om te stempelen. Erg goed geregeld! Ik at een maaltijd samen met een andere fietser die oorspronkelijk uit Ierland kwam.

Na de eerste stempelpost voer de route door een flink industrieel gebied: waterdamp wolken zag ik uit iets dat op een kerncentrale leek komen. Ik zag goederentreinen onder mij door rijden en het was een interessant gebied om eens doorheen te fietsen. Het tempo kon ik voor mijn doen hoog houden, vaak stond de teller tussen de 25 en 30 km/uur op het stuk waar de wind mee was.

Bij de tweede stempelpost dronk ik koffie en at ik wat. Daarna had ik het hele stuk tot het eindpunt de wind in de rug. Vlak voor Maastricht was nog een klimmetje maar ik had nog genoeg energie om snel naar de top te klimmen. Voor die klim voer te route over een heel fraaie landweg over groene heuvels met links een uitzicht op de groene heuvels met eikenbomen en rode avond gloed en rechts in het dal een stad. Dit was zeer fraai om doorheen te fietsen. Na de klim ging het mooi naar beneden en had ik uitzicht op Maastricht. Met flinke snelheid reed ik samen met twee andere fietsers door het centrum van Maastricht om te finishen bij het startpunt. De vriendelijke organisator noteerde de eindtijd en ik sprak nog enkele fietsers onder het genot van een speciaal biertje. Vervolgens nam ik om half negen de trein richting het noorden.

Afgezien van de soms wat drukke wegen was het een fraaie route door erg fraai en interessant gebied met veel afwisseling: een mooie mix van natuur en industrie. Als fietser vind ik het fijn om naast natuur ook wat industrie te zien, dat is vaak indrukwekkend. En het was ook nog eens een dag vol met zon. Al met al een erg mooie ervaring.

Total distance: 206010 m
Total time: 10:37:45
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *