Naar Groningen

Afgelopen zaterdagmiddag vertrok ik voor een bezoek aan Groningen. Omdat ik graag weer eens wat wilde fietsen om de conditie op peil te brengen leek mij het een goede gelegenheid om de ligger uit de schuur te halen en een stukje te gaan fietsen.

Heenweg

Ik had niet naar het weerbericht gekeken want als je zin hebt is het altijd fietsweer, maar het bleek zo goed als droog te blijven deze tocht. De tocht voer langs knooppunten want ik stelde de route samen met de routeplanner van de fietsersbond waarbij ik de planner opdracht gaf gebruik te maken van het knooppuntennetwerk.

Dit resulteerde in een verkeersluwe en fraaie route. De route ging met een bochtje westelijk langs Gieten wat mij wel aardig leek want een vorige keer was ik ook al via Gieten omhoog gefietst. De zon kwam er zelfs nog even door hoewel dat al snel afgewisseld werd door wolken. Iets onder Haren, in een bos, brak de binnenkabel van de achterderailleur waardoor de ketting naar het kleinste blad van de cassette sprong – een zware versnelling. Na inspectie bleek dat de twee schroefjes om het uiterste bereik van de achterderailleur in te stellen aardig vast zaten zodat ik de achterderailleur niet kon fixeren op het middelste blad van de cassette. Ik schakelde dus de ketting naar het kleinste blad voor met de voorderailleur – dit kan met een achterwiel aangedreven ligfiets prima omdat de kettinglijn toch nooit te schuin wordt – en zo kon ik met een versnelling toch het eindpunt bereiken.

Onderweg kocht ik nog een nieuwe binnenkabel die ik de volgende dag monteerde zodat ik weer met 27 versnellingen terug kon fietsen.

Terugweg

Het was vandaag heerlijk zonnig en droog weer, maar wel frisjes met een flinke wind. Toen ik Haren uitfietste en de bebouwing plaatsmaakte voor een open landschap met af en toe wat bos werd het aardig werken om tegen de wind in te fietsen. De wind kwam van (schuin) opzij en al snel voelde ik subtiel de spieren. Niettemin kon ik boven de 20 km/uur blijven fietsen. Het was heerlijk om door een rustig en soms licht glooiend landschap te fietsen. Als het naar beneden ging haalde ik snelheden tot bijna 30 km/uur. De Challenge Furai ligfiets rijdt na zo’n 50.000 km nog steeds prima. Nu ik ook een tijdje korte tochtjes met de Nazca heb gemaakt kan ik concluderen dat de Challenge toch het meest comfortabel en gemakkelijkst rijdt, maar dit is ook een veel recenter model dan de Nazca. Iets voordat het donker werd arriveerde ik weer thuis van een aangename tocht. De conditie viel mij na enkele maanden van weinig fietsen niet tegen, hoewel ik nog wat meer moet trainen om op het oude niveau terug te komen.

Total distance: 68651 m
Total time: 14:48:44
Download
Total distance: 73481 m
Total time: 06:52:30
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *