Via Apeldoorn naar Meppel en Groningen

Afgelopen vrijdagmiddag vertrok ik per trein naar Apeldoorn om een vriend te bezoeken. Ik nam de Nazca Explorer ligfiets mee. Zaterdag was het prachtig weer en vertrok ik vanaf Apeldoorn richting Meppel voor een familiebezoek. Via een voormalige spoorlijn tussen Apeldoorn, Vaassen en Epe fietste ik naar Zwolle. In Vaassen bezoek ik kasteel Cannenburch dat eigendom was van legeraanvoerder Maarten van Rossum.

Het fietsen ging vlot met de Explorer en een groot voordeel is dat de fiets erg goed geveerd en daarmee comfortabel op onverhard terrein is. Het sturen gaat inmiddels ook stukken beter.

De volgende dag is het wederom fraai weer en ik fiets door bossen en natuurgebieden met zandverstuivingen noordelijk richting Groningen. Ik volg hier een LF-fietsroute en rijd door het Nationaal Park het Drents Friese Wold. Ik rijd door het Aekingerzand en bezoek Appelscha waar heel veel mensen zijn. Onderweg kom ik heel veel fietsers tegen. In Appelscha koop ik wat eten en ik fiets verder door het Fochteloerveen. Hier is veel water. Ik neem plaats bij een houten bankje en pak de brander om koffie te maken en ik houd een lunchpauze. Ik spreek nog een echtpaar uit Amsterdam dat hier ook aan het fietsen is. Inmiddels rijd ik regelmatig tegen de 28 km/uur dus het gaat lekker snel – en dat met aardig veel bagage. De Nazca rijdt dus sneller dan hij doet vermoeden. Via Norg en Peize arriveer ik aan het einde van de middag in de stad Groningen.

De volgende dag – maandag – maak ik een kleine tocht door Noord Groningen en bezoek enkele erg fraaie kerkjes die tot mijn verbazing vandaag ook geopend zijn. De dorpjes zijn bijzonder stil en er zijn fraaie herfstkleuren. Het eerste kerkje dat ik bezoek staat in Thesinge waar in een klein huisje op het kerkhof ook twee sarcofagen tentoongesteld staan. Vervolgens bezoek ik een kerk in Eenum en daarna nog een kerk in Leermens. In Oosterwijtwerd staat nog een aardig kerkje met binnen een oude kachel. Daarna fiets ik weer terug naar de stad Groningen.

Het waren drie fraaie dagen waarin ik veel heb gezien en de Nazca blijkt dus een snelle en comfortabele ligfiets te zijn.

Total distance: 236859 m
Total time: 10:40:49
Download

5 thoughts on “Via Apeldoorn naar Meppel en Groningen

 1. Leuk om te lezen dat de explorer bevalt. Heb er zelf ook èèn, maar rijdt toch liever met een bovenstuur, dus heb ik die gemonteerd en is het nu eigenlijk een cruiser. Zelf ervaar ik mijn Gaucho met 2×26 als duidelijk een stukje sneller dan mijn explorer/cruiser, maar misschien is dat ook wel sterk beinvloed door de banden.

  • Dank voor uw reactie. Begrijp ik het goed dat het mogelijk is om de onderstuur Explorer om te bouwen naar een bovenstuur versie? Is dit eenvoudig zelf te doen?

   groeten, Jeroen.

   • Ja, dat is vrij eenvoudig zelf te doen, als je gewend bent om cassettes en kabels zelf te vervangen dan is het geen enkel probleem (je hebt dan andere shifters nodig dus moeten de versnellingen opnieuw ‘aangesloten’ en afgesteld). Ik heb de benodigde spullen bij Nazca besteld.
    Enerzijds rijdt onderstuur heel comfortabel, maar ik ben er ook 2 keer mee gevallen op een manier die me met bovenstuur waarschijnlijk nooit gebeurd zou zijn. Daarnaast is bovenstuur in de stad en bij draaien/keren e.d. veel handiger, dat was ook goed te merken toen ik op ligfietsvakantie was met mijn zoon die wel met onderstuur rijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *