Naar Oost Friesland

Het was alweer erg zonnig en aangenaam weer, dus besloot ik weer een rondje te fietsen met de ligger. Omdat de blessure al een jaar actief is heb ik het afgelopen jaar weinig gefietst maar ik merk dat ik de grotere tochten toch veel leuker vind dan de kleine rondjes.

Via Ter Apel fietste ik naar Sellingen om een boodschap te doen. Daar werd ik nog even bijna aangereden door een auto: ik fietste op het fietspad, en daar ben ik zelf niet altijd voorstander van want daar maak ik altijd probleempjes mee met automobilisten die jou als fietser niet opmerken – zodra je op dezelfde weg zit dan heb je dat probleem niet meer.

Achter de auto zat een aanhangwagen en de auto haalde mij in en parkeerde op de weg. Op het moment dat ik hem rechts op het fietspad passeerde, kwam hij weer in beweging om onverwacht de parkeerstrook die tussen het fietspad en autoweg lag op de rijden terwijl hij draaide met de neus van de auto. De voorkant stak zeker een halve meter over het fietspad heen en ik kon nog net op tijd bijsturen om de auto te ontwijken.

Vervolgens deed ik een boodschap – ik kocht 1000 kcal aan zoetigheid en reed naar de grensovergang iets boven Bourtange en pakte de brander er bij om koffie te maken. De zoetigheid was snel opgegeten en er kwam nog een wandelaar voorbij waar ik een praatje mee maakte. Daarna fietste ik langs dijkjes omhoog naar Weener waar de oude vernielde spoorbrug ligt. Daarna fietste ik via Coldam – een aardig en vermoedelijk oud plaatsje verder naar Leer. Het landschap in de noordelijke provincies heeft altijd een rustgevende werking op mij.

In Leer was een soort van openlucht tentoonstelling / kunst verzameling van objecten die met scheepvaart te maken hebben. Ik zag nog twee katten in een bootje voor het raampje zitten.

Vervolgens stak ik de spoorbrug met naastgelegen – erg smal – fietspad over en fietste via matig maar rustig fietspad terug naar Papenburg waar ik wat ging eten. Ik moest nog een noodfix doen aan mijn koplamp waarvan ik de bekabeling recentelijk had gerepareerd: volgens mij is in 1 fietstocht door de pekel het koperdraad bij het kroonsteentje door oxidatie doorgerot en afgebroken.

Toen ik in het donker een kop koffie wilde maken, ontdekte ik dat ik door mijn water heen was. Ik belde aan bij een huis waar licht brandde en de man gaf zijn vrouw de PET fles die hem vulde met kraanwater. Daarna kon ik koffie maken en de vochtvoorraad aanvullen. Iets voor Ter Apel ging ook het nog niet behandelde pedaal vastlopen dus zette ik de fiets onder een lantarenpaal en verwijderde het naaldlager. Daarna draaide het pedaal weer soepel op het overgebleven kogellager. Het is natuurlijk de vraag hoe duurzaam deze ingreep is.

Helaas blijken Bebop pedalen momenteel niet meer te koop te zijn wat jammer is, want ik vind het de beste pedalen die ik tot nu toe heb gehad. Een grote draai hoek en het is net of je met je voeten op ijs begeeft, en nog een minimaal gewicht ook. Rond elf uur was ik weer thuis en het was weer een aangename tocht.

Total distance: 156341 m
Total time: 11:44:46
Download

2 thoughts on “Naar Oost Friesland

 1. Dag Jeroen,
  Voor de beop pedalen kun je een rebuildkit krijgen,dit is een setje nieuwe
  lagers ed. Op ebay staan ze vaak wel te koop.
  Het zijn inderdaad mooie pedalen maar ze gaan niet zo lang mee,tussen de
  10 en 20 duizend kilometer komen er(lager) problemen mee.
  Groeten
  Bert

  • hoi Bert,

   bedankt voor de tip, dat is een heel goed idee, zo kan ik de pedalen behouden en alleen de versleten delen vervangen! Ik was nog niet op de hoogte van deze mogelijkheid.

   groeten, Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *