Naar Bippen en Berge

Gisteren maakte ik voor het eerst in lange tijd een tocht per ligfiets. Het bleek een dag met erg fraai weer te worden. Ik had gepland om twee plaatsen die ik nog niet eerder had bezocht te bezoeken: Bippen en Berge. Al na Bawinkel werd het landschap erg fraai. Bawinkel ligt aan een tamelijk drukke weg maar daar had ik geen last van: ik nam hier een pauze in een bakkerij. Tussen Meppen en Bawinkel lag een goed fietspad dat door een fraai bosgebied voer.

Na Bawinkel werd het landschap glooiend en zag ik vele vakwerk huizen, boerderijen en schuren. Ik moest wel redelijk doorfietsen om voor het donker Berge te bereiken – het fotograferen nam veel tijd in beslag. Ik heb veel christelijke bouwwerken gefotografeerd – niet omdat ik een voorstander van deze verwerpelijke religie ben die verantwoordelijk is voor mondiaal uitroeien van vele inheemse culturen, maar vanwege gebrek aan beter: alle heidense tempels zijn door de christenen stuk geslagen en in de brand gezet en op de plaatsen waar deze tempels ooit lagen, zijn kerken geplaatst. Net als islam is christendom een van de meest agressieve religies op aarde. Het bijzondere is, dat de meest agressieve en intolerante religies het meest populair blijken te zijn.

Ik fotografeer toch bouwwerken van deze verwerpelijke religies, omdat het eenvoudig weg de enige overgebleven historische bouwwerken zijn die esthetisch vaak wel de moeite waard zijn. Ik geloof niet in een god en al helemaal niet in een god die symbool voor moord, vrouwen onderdrukking, polarisatie en homohaat symbool staat. Het christendom is er voor het onderdanige persoon, net als de verwerpelijke islam dat een religie van de oorlog is: het doel van deze religies is het uitroeien van alles wat in strijd met deze verwerpelijke religies is.

Wat ik leuk vind aan Duitsland is dat je hier naar mijn mening wat sneller dan in Nederland vervallen bouwwerken tegenkomt, bijvoorbeeld agrarisch maar ook industrieel. In een moderne wereld met prefab bouwwerken die hooguit enkele tientallen jaren meegaan vind ik deze oude bouwwerken vaak de grootste aantrekkingskracht hebben.

Op de terugweg bezocht ik een fraai ingericht restaurant in Herzlake. Het eten smaakte bijzonder goed. Eigenlijk verliep alles erg goed deze tocht. Waar ik de vorige tocht na 90 kilometer reeds vermoeidheid waarnam, had ik daar nu geen enkele last van. Afgezien van een foto stop heb ik van Haselunne terug naar huis in een stuk door gefietst. In Haselunne name ik op dezelfde plek waar de vorige tocht ook pauze nam een koffiepauze in het donker. Dit keer was daar niemand, in het hotel op de achtergrond zag ik nog wat mensen zitten.

Total distance: 169829 m
Total time: 13:28:16
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *