Blessure en fiets-afkick-verschijnselen

De afgelopen weken heb ik voor mijn doen weinig gefietst. Reden is dat ik al zo’n zeven weken last van een gevoelige rechter hamstring spier / pees heb. Ten minste, dat is mijn eigen diagnose. De hamstring is een tijd lang stijf geweest en daardoor wat gevoelig. Ook ervaar ik als ik op harde ondergrond zit al snel een gevoeligheid in de rechter bil. Aanvankelijk verwarde ik dit met zadelklachten die vorig jaar ontstonden door een scheef Brooks zadel. Ik heb daarom enkele weken geleden de huisarts bezocht en die meende dat het ontstoken slijmbeurs zou zijn. Echter omdat de hamstring ook stijf is en omdat ik vooral veel geligfietst heb dit jaar en omdat de hamstring spieren aanhechten bij het zitbotje vermoed ik dat het dit keer veroorzaakt wordt door een hamstring blessure die tijdens het ligfietsen is ontstaan. Twee blessures die irritatie in hetzelfde gebied, het achterwerk, geven.

Morgen bezoek ik een sportarts want ik begin er aardig flauw van te worden. Ik had gepland om op korte termijn op fietsvakantie te gaan maar het is nu onzeker wanneer ik weg kan. Wel heb ik in de maand april ongeveer de helft (ongeveer 500 km) gefietst van de maand daarvoor (ongeveer 900 km). En de afgelopen weken heb ik het fietsen nog verder beperkt: slechts een keer per week een tocht van zo’n 70 tot 80 km, vooral om te monitoren hoe het met het herstel van de hamstring gaat.

Ik doe af en toe wat eccentrische hamstring oefeningen en hoop morgen meer duidelijkheid te krijgen bij de sportarts. Verder moet ik zeggen dat ik er niet echt vrolijk van word om zo passief binnen te zitten de hele dag. Wel ben ik ondanks de blessure met grondig onderhoud van de ligfiets bezig, zo heb ik de afgelopen tijd de demper vervangen, een nieuwe Marathon Plus band gemonteerd (voor zat nog een reserve vouwband), de remschoentjes die volledig opgesleten waren van de achter schijf rem vervangen, de achter schijfrem opnieuw uitgelijnd, de achter derailleur pulley wieltjes zijn vandaag vervangen, er is een nieuwe 9 speed cassette gemonteerd en ik verwacht morgen een nieuw middenblad voor de crank binnen te krijgen en te monteren. Ook vervang ik preventief het kettingwiel onder het zitje omdat ik daar slecht bij kan tijdens een fietsvakantie, het oude exemplaar dient dan als reserve exemplaar. Ik heb nieuwe kettingbuizen gekocht en de achternaaf is recentelijk opnieuw gesmeerd. Ik verwacht dat na dit onderhoud de fiets weer een tijdje zonder onderhoud mee kan.

4 thoughts on “Blessure en fiets-afkick-verschijnselen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *