Naar Haselünne

Gisteren maakte ik een tochtje per ligger naar Haselünne, gelegen aan de fraaie meanderende rivier de Hase, een 193 km lange rivier die ontspringt in het Teutoborger Woud en uitmondt in de Eems bij Meppen. De zon scheen flink en dat was aangenaam na de vele donkere en natte dagen waarin ik weinig heb gefietst.

De rit voer eerst door Den Oever, een restant van een oude nederzetting bij Emmen. Het ligt op de oostoever van het vroegere Emmermeer (Bargermeer), wat vroeger een 40 hectare groot meer was. Over een klein hobbelig fietspaadje met een zandweg er naast fiets ik richting Oranjedorp. Er staan nog enkele oude boerderijen. De rondweg, een grote lelijke autoweg – is helaas dichtbij, evenals het steeds groter wordende lelelijke industrieterrein.

Desondanks was het aangenaam fietsen hier. Via het “Koning Willem Alexander” kanaal fiets ik via een bekende route via Schöningsdorf naar Meppen. Ik merk nog een verlaten boerderij op waar ik enkele foto’s maak. In Meppen maak ik vier verkeersfouten op een rij mee: eerst twee fietsers die zonder kijken met rechtvooruitkijkend gezicht het fietspad oprijden. Gelukkig heb ik altijd een hand bij de rem. Vervolgens rijdt er uit een onoverzichtelijke inrit een automobiel het fietspad op. Pas als de auto half over het fietspad staat stopt hij abrupt. Ik heb dit vaker meegemaakt dus het is geen verrassing meer. Vervolgens rijd ik een weg in met naastgelegen parkeerplaats. Een dame in automobiel maakt op de parkeerplaats een 180 graden draai om zo de weg op te rijden met een flinke acceleratie. Gelukkig zie ik ook dit aankomen. Ze heft haar hand op naar haar voorhoofd. Geen idee wat dat betekent, maar voor mij slecht te begrijpen waar al die haast vandaan komt.

Hierna is het afgelopen met de verkeersfouten en kan ik ongestoord verder fietsen. Eerst fiets ik een stukje langs de Hase waar het heerlijk stil is. Hier neem ik een koffie pauze. Vervolgens fiets ik via Bokeloh – waar een nieuwe brug wordt gebouwd – naar Groß Dörgen. Hier steek ik de brug over en bezoek eerst een riviertje dat het bos in gaat. Daarna fiets ik langs een stukje rivier en fraai natuurgebied. Het water staat erg hoog en delen van het fietspad staan onder water. Ook bij een bruggetje en ik besluit het er op te wagen om erdoorheen te fietsen – lopen zal erg natte voeten opleveren. Dat gaat makkelijk, het wiel verdwijnt wel een flink stuk onder water. Droog kom ik bij de overkant en rijd verder. Nu door een stukje water met ijslaagje er op. Het voorwiel werkt als ijsbreker en het kost wat meer kracht dus gebruik ik het kleinste voor blad.

De voet van de uitkijktoren staat ook een stukje onder water dus als ik deze wil beklimmen moet een voet toch nat worden. Dat doe ik want ik wil graag even van het uitzicht genieten. Nu kan ik goed zien dat de buigende vormen van de rivier vormen verdwenen zijn: het is nu een egaal gebied van water. Hierna rijd ik verder richting het geplande eindpunt, de Haselünner Kuhweide. Via stukgerenden zandwegen kom ik weer bij verharde wegen en rijd via kleine stille dorpjes naar Haselünne. Hier ontmoet ik terwijl ik een fraai welkomstbord van deze plaats fotografeer een fietser. Hij informeert naar mijn ligfiets. Hij is een van de weinige mensen die mij vertelt dat het een fraaie fiets is en merkt de modder niet op! Hij is op zijn bukfiets waar hij reeds 65.000 km mee heeft gefietst en maakt dagtochten van 200 km. Niet gek voor deze man die er niet zo jong meer uitziet. Hij heeft ook een ligfiets vertelt hij mij! Hij laat een foto op zijn telefoon zien: een Nazca met onderstuur. Hij vertelt dat hij geen rugklachten heeft zoals ik dat wel soms heb, maar zijn benen zijn snel vermoeid door het ligfietsen. Dat probleem heb ik weer niet. Hij bedankt voor het leuke gesprek en hij heeft nog een foto van mij bij het bord / beeld gemaakt.

Vervolgens consumeer ik een bak koffie bij de bakker. Daarna rijd ik richting de Kuhweide maar deze kan ik niet bereiken omdat het zandpad ernaartoe te ver onder water staat. Ik fiets verder en neem nog een korte pauze bij een soort kinderboerderij. Vervolgens moet ik eerst een stukje over behoorlijk stukgereden zandweg door het bos wandelen – fietsen gaat hier niet. In Meppen eet ik nog wat en daarna koelt het flink af. Het laatste stukje fiets ik wat sneller dan gebruikelijk omdat de rechter voet gevoelloos begint te worden – zomer fietsschoenen met natte sokken is bij deze temperaturen toch niet erg warm.

Het was weer een erg aangename tocht.

Total distance: 119123 m
Total time: 15:17:20
Download

4 thoughts on “Naar Haselünne

  • Hoi Wilco,

   dank je. Kunnen ze de velomobiel niet van een gesloten body maken? En dan een schroef er bij en een mogelijkheid om de aanrijving op de schroef te zetten. Kun je ook af en toe een riviertje of meertje mee pakken!

   Groeten, Jeroen.

 1. Ha Jeroen,

  Lekker tochtje; er bestaan zogenaamde overschoenen die je over je fietsschoenen kunt dragen om ze warmer/waterdicht te maken, wellicht biedt dat een uitkomst…

  Groeten

  • Hoi Matthie,

   die overschoenen heb ik de eerste jaren wel gebruikt maar ze bevielen mij matig: vaak na een jaar al stuk en de extra isolatie vind ik beperkt. Komt misschien ook omdat je met de ligger de voeten naar voren hebt staan? En met mijn cleats in het midden van de schoenzool (DIY operatie) en de klittenband sluiting van de fietsschoenen in het midden levert dit ook een conflict op. Ik accepteer de koude voeten voorlopig maar. Waterdicht is de zool ook niet door de cleat gaten. Ik ben op de hoogte van winter fietsschoenen die dat wel zijn…

   Groeten! Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *