Midwinter tocht 2015

Gisteren fietste ik voor de tweede keer en net als in 2013 de korste-dag-langste-route tocht. De eerste keer fietste ik hem met de ligger maar dit keer heb ik hem met de bukfiets gereden ondanks dat ik de afgelopen weken het meest met de ligger heb getraind. Reden was dat ik al na ongeveer 150 kilometer een vervelende rugpijn krijg.

Ik twijfelde aanvankelijk of ik dit jaar wel deze tocht wilde gaan maken want ik had weinig getraind omdat ik steeds druk met andere dingen was. Echter na een hectisch weekend dacht ik: waarom zou ik door andere zaken het fietsen verwaarlozen? Het is maar een keer per jaar de kortste dag van het jaar en vorig jaar was het er ook niet van gekomen. Afgelopen zondag besloot ik dus toch maar wel te gaan en deed ik boodschappen voor deze tocht. Ik pompte de Marathon XR banden tot 5,5 bar op en smeerde de ketting. Even twijfelde ik nog of ik snellere banden onder wilde doen, maar dat vond ik te veel werk. Met dit natte modderige weer en enkele onverharde wegen vond ik de XR banden prima.

De wekken had ik op 6:30 uur ingesteld, maar om 6:00 uur was ik al wakker dus na het ontbijt zat ik om 6:45 uur op de fiets. Ik had wind in de rug maar veel wind stond er nog niet. Al vrij snel arriveerde ik in Papenburg waar ik een koffie in pompstation “Elan” consumeerde. Het was een grote beker en het was nogal heet zodat ik gedwongen werd vrij lang te wachten tot de koffie tot consumeerbare temperatuur was afgekoeld. Vervolgens volgde de route door een kaal open landschap met veel weilanden. Saaie dorpjes met moderne woningen, niets bijzonders. Ook veel automobielen op de wegen, de mensen hebben zo te zien kerstvakantie en gaan er met hun automobiel op uit.

In Friedrichsfehn stopte ik bij een bakker waar ik wederom een koffie met wat eten consumeerde. Ik vertelde de vrouw achter de balie dat ik vandaag de korste dag langste route aan het fietsen was en dat ik uit Emmen kwam. Ze vertelde dat ze Emmen kende maar toen ik over de dierentuin begon viel er een stilte. Ik vroeg of ze wel eens in Emmen was geweest maar veel reactie kwam er niet meer.

Daarna reed ik Oldenburg binnen wat een fraaie stad bleek te zijn. Ooit was ik hier zonder fiets geweest en toen vond ik het niet zo bijzonder. Nu maakte de stad een leuke indruk op mij. Veel fraaie bouwwerken en ook een fraaie kerstmarkt. Ik maakte snel enkele foto’s en fietste vervolgens over een brug die net omhoog ging voor een boot. Na het oversteken van de rivier fietste ik langs het water richting Cloppenburg. Inmiddels had ik de wind recht tegen en het fietsen werd zwaar. De snelheid zakte ook met 2 tot 4 km/uur. Het was maar zo’n 40 km tot Cloppenburg dacht ik, daarna fiets ik met wind van opzij.

Cloppenburg ervoer ik als niet bijzonder, de kerstmarkt leek ook een stuk minder mooi dan in Oldenburg. Ik at een warme maaltijd om vervolgens met de terugweg te beginnen. Het zou nog ruwweg 100 km zijn om op 270 km totaal uit te komen. In Meppen zou ik kijken of ik het rondje nog iets wilde vergroten om over de ongeveer 278 km van 2013 heen te gaan. Het bleek dat de wind wat was gedraaid, nu leek hij vooral uit het westen te komen zodat ik alsnog tegen de wind in moest fietsen. En de wind nam ook toe in de avond, volgens mij wel tot zo’n windkracht 6. Er kwam ook regen bij maar het was warm buiten.

In sommige dorpjes hoorde je een fluitende toon van de vlaggenmasten. Ook lagen er aardig wat kleine takken op de fietspaden die van de bomen waren afgewaaid. Inmiddels waren de wegen veel stiller geworden. Bij een tankstation vlak voor Lastrup stopte ik voor een koffie en wat zoetigheid. Hier was ik enkele jaren terug ook met de ligger geweest na een bezoekje aan Cloppenburg. Toen was het een tandaard tankstation inrichting, maar dit keer was het wit gekleurd met elektische apparatuur. Aan een tafeltje zaten drie oude mannen. Ik besloot toch even naar binnen te gaan om te informeren of ik hier ook een koffie kon consumeren. Dat kon wel antwoordde de man. Ik kreeg een half gevulde grote mok met koffie en de man vertelde dat er nog meer koffie aan kwam.

Daarna fietste ik naar Herzlake en vervolgens naar Haselunne. Daarna fietste ik via bekend gebied door fraaie natuur met bossen en riviertjes via Bokeloh naar Meppen. Ook hier at ik weer een warme maaltijd en besloot ik dat ik mij nog fit genoeg voelde om een stukje extra te fietsen door over Twist te gaan. Ik begon wel last van mijn achterwerk te krijgen. Vooral na Twist werd het zo erg dat ik regelmatig even uit het zadel moest. Hierdoor was het laaste stukje even doorbijten. Nu besefte ik mij dat de ligfiets voor het achterwerk veel beter is en ook voor de polsen die ik wat begon te voelen.

Via kleine weggetjes fietste ik via Weiteveen en Klazienaveen terug door het bos naar Emmen. Het was een aangename tocht, ik arriveerde om 3:00 uur thuis en had 292,3 km afgelegd, meer dan wat ik in 2013 fietste, en ook nog op de bukfiets. Ik was tevreden en voldaan.

Total distance: 291762 m
Total time: 20:09:15
Download

Hierbij de foto’s van deze tocht. Ze zijn allemaal vluchtig gemaakt met mijn oude fotocamera, dit omdat het fietsen prioriteit had.

4 thoughts on “Midwinter tocht 2015

 1. Hoi Jeroen,

  Een indrukwekkende tocht. Ik heb met velomobiel 1 maal boven de 300 km gereden, en jij doet dit met een gewone kontenkrabber! Heel veel respect!

  Fijne feestdagen!

  Wilco.

 2. Dat is niet mis Jeroen.

  295 km in één rit, zelfs op de ligfiets haal ik dat lang niet.
  En dan ook nog tijd voor foto’s maken en rond kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *