Naar het Teutoburger Wald

Gisterochtend vertrok ik per ligfiets voor een trainingsrondje naar Gravenhorst. Dit keer was ik aardig op tijd weg, 7:45 uur. Het was al licht en het was behoorlijk mistig. Volgens het weerbericht zou het vandaag mooi weer worden maar de eerste uren van de tocht leek het of het de hele dag grijs en mistig zou blijven.

Het lukte mij de eerste uren van deze tocht niet een goede snelheid te handhaven – er stond steeds maar 18 tot 19 km/uur op de teller. Of dit door het weer kwam of door mijn ontbijt of andere reden weet ik niet. Dit keer had ik boterhammen met pindakaas geconsumeerd i.p.v. havermout. Ik kreeg ook eerder behoefte aan een eetpauze, al na 3 uur terwijl ik de vorige keer gemakkelijk 4 uur achter elkaar kon fietsen zonder eetpauze.

Bij de eerste eetpauze ontdekte ik dat ik per ongeluk azijn had meegenomen i.p.v. spiritus. Hier kwam ik pas achter na enkele mislukte pogingen om het aansteken. Geen koffie dus. Na deze pauze ging de snelheid omhoog en tegen half twaalf brak onverwacht toch de zon door! Direct voelde ik mij mentaal een stuk beter en de fraaie gele, bruine, groene en oranje herfstkleuren werden goed zichtbaar tegen de blauwe lucht.

Het viel mij dit keer op hoe erg het stinkt in Duitsland naar varkensstallen, zeer regelmatig kwam ik ze tegen. Bij een boerderij reed ik per ongeluk het erf op omdat ik een fietspad miste en hoorde ik een hard gegil. Op de voorzijde van de schuur stond een foto van twee vrolijke boeren met varkens.

Ik arriveerde rond half twee in Rheine waar ik eerst een kerk bezocht om het interieur te fotograferen. Helaas vond ik het interieur lelijk dus vertrok ik weer zonder foto’s gemaakt te hebben. Rheine maakte dit keer een veel leukere indruk op mij omdat het de vorige keer slecht grijs weer was. Ik consumeerde een koffie en maakte nog enkele foto’s waarna ik naar het klooster in Gravenhorst fietste. Het was aangenaam warm weer met veel zon en het was heerlijk om te fietsen in dit fraaie glooiende landschap met prachtige herfst kleuren.

Vlak voor het klooster was het nog even flink klimmen. Het klooster was niet het meest bijzondere klooster dat ik bezocht heb maar zeker wel de moeite waard. Binnen was kunst tentoongesteld. Omdat het personeelslid mij verzocht de foto’s alleen prive te gebruiken en niet online te zetten heb ik helaas een aantal foto’s weggelaten uit het fotoverslag.

Na het bezoek aan het klooster werd het donker en nadat ik bij een supermarkt brandstof voor mijn brander kocht arriveerde ik in het donker bij de Knollmanns Mühle, een watermolen. Het was al donker dus maakte ik hier geen foto’s. Wel nam ik hier plaats op het bankje om koffie te consumeren en broodjes te eten. Via het bruggetje kwam nog een fietser voorbij rijden die volgens mij wat geschrokken opkeek toen hij mij hier zag zitten in het donker.

De terugweg verliep voorspoedig, iets voor Lingen voer de route door een bos met een pad dat wat glad en glibberig aanvoelde. Ook bleef het voor mijn gevoel maar stijgen, de GPS bevestigde dat. Toen ik eindelijk weer op asfalt zat ging het hard naar beneden Lingen in. Bij een brug die over het spoor ging stopte ik nog om een foto van een watertoren te maken.

Via het kanaal tussen Lingen en Meppen reed ik naar Meppen. Helaas begonnen voor het eerst in lange tijd de knieën wat irriteren vanaf Meppen. Het was weer een aangename tocht en later toen ik hoorde dat het in het noorden de hele dag grijs en mistig bleef realiseerde ik mij dat ik toevallig precies de juiste richting op heb gefietst!

Total distance: 209482 m
Total time: 18:03:39
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *