Naar Emden en Suurhusen

Afgelopen maandag stond ik vroeg op, het was nog donker. Eigenlijk had ik zondag willen fietsen omdat deze dag de beste weersvoorspelling had, maar omdat een bezoek op zaterdag avond laat werd had ik geen zin om de volgende dag vroeg op te staan. Gelukkig bleek maandag ook een dag met aangenaam weer te zijn. Om 8:15 uur lag ik op de ligger. De fiets voelde langzaam en zwaar aan: ik had dit keer veel bagage mee, voornamelijk extra kleding: een extra setje synthetisch thermo ondergoed en een fleece trui. Ook gaat sinds kort de brander weer mee zodat ik overal op ieder moment naar wens koffie en thee kan maken.

Het kostte mij de dagen voor deze tocht moeite om een route te bedenken die aantrekkelijk was om te fietsen. Eerst dacht ik er aan om naar Norden en Emden te fietsen maar later besloot ik dat dit te veel was om op een dag te doen want ik wilde redelijk wat locaties bezoeken om te fotograferen. Daarna overwoog ik naar Oldenburg te fietsen maar ook hiervoor voelde ik mij niet erg gemotiveerd. Uiteindelijk besloot ik de route naar Emden en Norden in twee delen op te splitsen en eerst naar Emden te gaan. Vooraf deed ik onderzoek naar interessante foto locaties – de industriële haven van Emden leek mij interessant voor nacht fotografie en in Suurhusen dat iets boven Emden ligt zou een kerk met de scheefste toren ter wereld liggen. Ik plande de route zo dat ik tegen de avond in Emden zou arriveren.

Ondanks het grote gewicht van de bagage en de koude zij wind kon ik toch een gemiddelde snelheid van 20 km/uur aanhouden. Tot mijn verbazing bleek het ontbijt van havermoutpap voldoende energie te leveren om zonder pauzes 4 uur door te rijden tot de haven in Ditzum waar ik de boot naar Petkum nam. Tot Ditzum kende ik de omgeving goed en de route voer over veelal goed geasfalteerde wegen zodat ik lekker kon doortrappen. Af en toe een vervelende klinkerweg in enkele Groningse dorpen.

Ik arriveerde drie kwartier eerder dan gepland in Ditzum. Hier ontdekte ik achter de kerk een pastorij. Tevens bezocht ik dit keer de kerk om interieur foto’s te maken. Ook ontdekte ik een bruggetje waar ik enkele foto’s nam. Het was leuk om in dit dorp dat ik reeds vaker bezocht toch nieuwe plekken te ontdekken.

Enkele mensen stonden nog aandachtig naar de ligfiets te kijken en ik maakte een praatje. Na de oversteek nam ik in Petkum een pauze. Dit keer ging ik niet bij het bankje met tafeltje zitten om koffie te consumeren – het was aardig koud door de wind. Ik ging in het wacht hokje zitten en pakte de brander er bij om koffie te maken.

Na de pauze fietste ik eerst richting Suurhusen. In Uphusen bezocht ik nog een kerk. Iets voor Suurhusen ontdekte ik nog een aardige toren die niet in mijn planning was opgenomen. De kerk in Suurhusen bleek moeilijk te fotograferen zijn want er lag een erg drukke autoweg voor en voor deze autoweg lag een diep weiland dat afgesloten was met hekken en prikkeldraad. Aan de andere zijde van de weg lagen voetbalvelden met hekwerk zodat ik ook hier niet een geschikte fotografeer locatie kon vinden. Ik maakte eerst enkele foto’s dichtbij de kerk en merkte op dat er enkele wellicht niet-Duitse bezoekers waren die aandachtig de ligfiets bekeken toen ik weg fietste. Altijd handig die spiegels! De kerk zou in het guiness book of world records staan vanwege de scheve toren. Ik fietste terug naar de andere kant van de autoweg waar een boerderij lag. Toevallig kwam de boer net per tractor van zijn erf afrijden en toen ik vroeg of ik even op zijn weiland een foto mocht maken kreeg ik direct toestemming.

De foto van deze kerk was beter geweest vanaf een positie waar nu bomen stonden – als het loof is afgevallen in de winter zal de foto beter zijn en zal de scheefheid van de toren beter naar voren komen. Een reden om nog een nieuw bezoekje te brengen dus. Een dame stopte nog per automobiel om te vragen of ik wel toestemming had. Vervolgens fietste ik naar Emden om eerst naar een nieuw fotostatief te zoeken die ik helaas niet vond. In vrij hoog tempo bezocht ik de locaties die ik in mijn GPS had geprogrammeerd want voor je het weet is de zon onder gegaan. Toen ik bij de haven was was het inmiddels donker. Hier bezocht ik een hijskraan die helaas niet helemaal goed gepositioneerd was. Daarentegen lag er wel een plas water wat een leuk effect gaf. Je moet toch altijd wat geluk hebben om op het juiste moment te komen voor een geslaagde foto. Vervolgens fietste ik nog wat weggetjes in het haventerrein af maar interessante plekken kon ik niet vinden. Het was inmiddels laat dus begon ik aan de terugreis.

Pas iets voor Ter Apel zag ik mijn snelheid van 20 km/uur inzakken dus nam ik een eetpauze waarna de snelheid weer omhoog ging. Ik was om 2:30 uur weer thuis.

(foto bijschriften volgen nog!)

Total distance: 221764 m
Total time: 18:20:43
Download

3 thoughts on “Naar Emden en Suurhusen

  1. Weer hele mooie foto’s en een best lange tocht! De voorlaatste foto is echt schitterend (grindafgraving in de laatste zonnestralen van de dag). Dat oranje tegen blauw plus een weerspiegeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *