Exif statistieken foto’s laaste fietsvakantie

Recentelijk heb ik eens voor de gein wat grafiekjes laten maken van brandpuntafstand, ISO, diafragma en sluitertijd van de foto’s van mijn laatste fietsvakantie. Opvallend is hoeveel ik op 28 mm (“groothoek”) schiet, zo’n 50%. Wat ik mij af vraag is hoe de grafiek er uit had gezien als mijn lens meer tele bereik zou hebben. Diagragma f/4 wordt veel gebruikt en sluitertijd 1/1000 seconde. Het belichtings programma van mijn camera, een Canon S95 compact camera, lijkt een voorkeur voor f/4 te hebben vanwege een goede scherptediepte en afwezigheid van diffractie effecten. Vermoedelijk zijn de grafieken voor een groot deel een functie van de camera die ik momenteel gebruik en hoe de camera door mij is geprogrammeerd: ik schiet vaak in de “P” (“Professional”) mode waarbij ik handmatig lage ISO waarden kies. De Canon Powershot S95 heb ik inmiddels zo’n 6 jaar en de camera is flink gebruikt, in weer en wind. Een camera waar ik tot nu toe erg tevreden over ben.

(klik op de afbeelding voor een groter formaat)

exif_stats1

5 thoughts on “Exif statistieken foto’s laaste fietsvakantie

 1. Ik vermoed: niet anders.
  Het was mij al opgevallen dat in het analoge tijdperk ik meer aan mijn korte (zoom-)lens had dan aan der langere zoomlens (resp. 35 – 70 m en 90 – 200 mm).
  Mijn eerste digitale camera had een bereik van 35 tot 200 mm, en ook daar zat ik meestal in het korte deel.
  Mijn tweede digitale camera heeft een bereik van 28 – 100 mm, en mijn huidige (de vorige heeft een diepe tuimeling gemaakt) heeft een bereik van 24 – 70 mm (Sony RX100 III).
  Natuurlijk mis ik af en toe (!) dat lange bereik, maar niet zo heftig…

   • Oh ja, anders had ik hem niet gekocht.
    Ik heb mijn foto’s van de Minolta Dimage A1 (5 MB) bekeken (toen een van de betere digitale camera’s) en de Sony HX9V (12 MB?), van mijn broer, bekeken.
    De A1 heeft duidelijk minder pixels (naar huidige maatstaven) maar maakt betere foto’s dan de HX9V (schildert de pixels dicht, letterlijk).
    Uit de foto’s van de RX100 kan ik delen uithalen (mijn tele) zonder dat dat meteen zichtbaar is. En zo makkelijk meeneembaar in broekzak of jaszak. Dé reden voor de aanschaf (naast de kwaliteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *