Dzinowek

Gisteren reed ik naar Peenemunde waar ik eerst een veerbootje nam om de pene? over te steken. In de haven was havenfeest, het lijkt hier aan de kust non stop feest maar altijd met een vriendelijke sfeer.
Aan de overkant was een onderzeeër en museum met v1 raket maar omdat het al eind van de middag was en omdat mijn interesse in recente geschiedenis beperkt is heb ik hier geen bezoek aan gebracht.
Dit keer had ik vrij veel goede fietspaden. Aan het begin van de route bezocht ik nog een fraai kerkje.
’s Avonds fietste ik naar een natuurcamping maar dit bleek een zeer volle drukke camping. De receptioniste zei eerst dat er geen plaats was maar later kom ik toch terecht. Ik kom mijn tent op de fraai stukje gras bij het water opzetten. Bij zonsondergang kwamen hier veel mensen kijken bij het water en sommigen keken mij in mijn beleving wat boos aan. Stond ik op het enige groene plekje van de camping? 🙂
Alle andere campings aan de kust zijn mega groot en stampvol. De hele kust is hier zeer toeristisch en iedere plaats aan de kust is een juppie toeristen plek. Bad x, heilbad y, kurort z etc. Natuur vind je hier niet echt, wel leuke bossen en natuurlijk de zee waar Men hier een ware obsessie voor heeft.
Ik slaap goed en fiets de volgende dag de grens over Polen binnen. In Swinouce pin ik wat slotties en bezoek een café om de Poolse koffie te beoordelen. Die blijkt prima te smaken en kost bijna de helft van de een koffie in Duitsland. Een man biedt mij een stuk pizza aan, hij is met zijn zoon? die aangeschoten is.
Ik heb heel veel en nogal tegenstrijdige verhalen over Polen gehoord de afgelopen dagen in Duitsland, maar ook van familie en vrienden. Vaak hoorde ik dat binnen enkele minuten alles van je gestolen is. En dat Men hier als gekken rijdt. En dat de mensen niet met je als buitenlander willen praten.
Mijn indruk is dat dit onjuist is. Ik ben het tot nu toe toch meer eens met het groepje Duitse fietsers dat nogal positief over Polen was. Mensen kunnen hier zo te zien vaak alleen Pools spreken, er lijkt geen sprake van onwil. Meerdere keren helpt Men mij hier in het Duits of Engels. Het verkeer is tot nu toe vergelijkbaar met Duitsland, Men rijdt hier soms iets harder maar vaak met flinke ruimte.
Ik volg nu fietsroute r10 die soms door zeer rustige naaldbossen voert maar ook regelmatig door zeer toeristische drukke vakantieplaatsen. Nog drukker dan in Duitsland. Dezelfde volle megacampings waar ik vandaag geen zin in heb. Ik eet eerst een ongezonde hap waarna ik direct buik kramp heb en aan de diarree ben. Ik zoek in een bos aan zee een geschikte wildkampeer plek en zie na even zoeken iets wat op de vrij lege camping lijkt. Een man is bij de schuurtje bezig en ik vraag hem in het Engels of ik hier kan overnachten in mijn tent. Hij spreekt alleen Pools maar met wat handgebaren begrijpt hij me redelijk denk ik. Ik moet even op zijn baas wachten. Er is hier een scouting bijeenkomst geweest.
Even later komt een vrouw en man en de vrouw blijkt de chef te zijn en spreekt Engels. Ik kan hier kostenloos overnachten! Ze vraagt of ik honger heb en ik vertel dat ik al heb gegeten. Of ik een douche nodig heb? Ja dat is wel fijn, erg fris ben ik niet. Of ik koffie wil?
Even later als de tent staat brengt de man koffie en neem ik een douche. Als ik daarna bij mijn tent zit komt de man met broodjes met kaas en vlees aan en een blik bier!
Ik heb vandaag dus veel geluk.

2 thoughts on “Dzinowek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *