Pellworm

Gister ochtend vertrok ik per boot vanaf Amrum naar Dagebull. In de haven was het erg druk en de boot die arriveerde zat behoorlijk vol met mensen.
Vanaf Dagebull fietste ik via de kust naar de haven waar ik een boot naar het eiland Pellworm wilde nemen. Ik kende de vertrektijden niet maar twee kilometer voor de haven bleek de voorband lek te zijn. Deze band ging nogal vaak lek maar heeft het daarna een tijd zonder problemen gedaan. Omdat ik wat gehaast een nieuwe binnenband monteerde deed ik de aanname dat een groot gat de oorzaak was en controleerde ik alleen de binnenzijde van de buitenband op deze plek op voorwerpen. Na even fietsen liep de band opnieuw leeg en bleek het grote gat niet de oorzaak geweest te zijn: een heel dun stukje ijzerdraad was de boosdoener. Ik gebruikte nu de nieuwe bandenplakkers maar opnieuw liep de band leeg! Ik kreeg er flink de zenuwen van want inmiddels vermoedde ik mijn boot te missen. Niemand van de voorbijgangers kende de vertrektijden. Iets eerder kreeg ik ook nog een heftige stortbui die in het gezicht striemde met veel rukwind in mijn gezicht.
De derde plak poging gebruikte ik een oude vertrouwde plakker die veel groter en aan de randen dunner is zodat het mooi versmelt met de lijm op de band. Dit keer ging het goed. Ik monteerde direct de schwalbe mararthon supreme reserve vouwband want de schwalbe city het draadband die ik twee jaar terug noodhedwongen in Helsinki kocht vind ik niet betrouwbaar meer i.v.m. lekken.
In de haven aangekomen, ik was ook niet zeker of hier de boot naar Pellworm zou vertreken want soms zijn de ingetekende bootverbindingen in mijn openfietsmap gps kaart niet actueel, fietste ik snel achter een rij automobielen aan in de veronderstelling dat de boot die in de haven lag naar Pellworm vertrok. Dit bleek niet de juiste boot te zijn, over ruim een uur vertrok de laatste boot naar Pellworm. Ik repareerde de binnenband en toen de boot arriveerde begon het flink hard te waaien, je hoorde een fluitend geluid en de boot naderde in scheve positie de haven. Ik twijfelde of de boot vandaag nog zou vertrekken want een persoon vertelde dat er rukwinden van windkracht 8 tot 9 voorspeld was voor deze avond en een ander persoon had het over windkracht 11. Verschillende feesten waren afgelast.
Tot mijn opluchting kom ik de boot op rijden, een onspraakzame man stond in een metalen model vuurtoren waar ik schijnbaar een kaartje kom kopen. Ik liep de boot op en consumeerde patat die in de oven werd opgewarmd en aan elkaar kleefde. Maar ik wilde nu met deze wind en regen geen honger krijgen want ik moest ook nog uitzoeken waar de camping op het eiland was. Volgens het internet zou er een moeten zijn. Aan boord spreek ik met een andere fietser die morgen het havenfeest wil bezoeken. Tot mijn verbazing is de zee rustig en in ruim een half uur arriveer ik op Pellworm.
Ik rijd stevig door naar de camping die een vrouw mij in de folder aanwees. Ik zie een veldje met kampeernobielen en dit blijkt de camping te zijn. Er blijken nog twee tenten te staan en ik word vriendelijk ontvangen.
Ik plaats mijn tent op de mooi stukje gras in de luwte bij een het want de wind neemt verder toe.
In het overdekte gedeelte ontmoet ik een gezin uit Lubeck die hier per fiets is. Ze bevestigen dat Pellworm veel minder toeristisch is dan Amrum.
Ik besluit een dag op dit eiland te blijven en fiets een rondje over het eiland en bezoek eerst de oude kerk en vervolgend het havenfeest waar ik koffie met gebak consumeer. Ik breng een bezoek aan het zwembad en vervolgens aan een informatiecentrum voor hybride energie: windmolens en zonnepanelen verbonden aan een grote accu voor het bufferen van de gewonnen energie.
Daarna fiets ik terug naar de camping. Vandaag scheen gelukkig de zon en de wind is eindelijk gaan liggen maar momenteel is de hemel weer grijs en motregent het af en toe. Erg zomers vind ik het tot nu toe niet met een middagtemperatuur van 17 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *