Een bezoekje aan de sportarts

Afgelopen dinsdag was het linker onderbeen wel wat stijf, maar de achillespees voelde ik nauwelijks. Toch besloot ik een afspraak bij de sportarts te maken. Ik belde het UMCG op, want het bezoek van vorig jaar was goed bevallen. Ik had reeds een doorverwijzing van mijn huisarts gekregen, maar deze bleek nog niet doorgestuurd te zijn. Na enkele telefoontjes belde het UMCG mij op wanneer ik een afspraak wilde maken: zo snel mogelijk. Ik kon de volgende dag om 10:00 uur al terecht! Dus woensdag vertrok ik per bus naar Groningen. Ik had weer dezelfde arts als vorig jaar en hoewel ik natuurlijk inhoudelijk niet kan beoordelen hoe goed de arts is, was het mij de vorige keer goed bevallen. ’s Avonds voelde ik een schurend gevoel bij de pees, dus ik was blij dat ik een afsrpaak had gemaakt.

Dit keer was de sportarts wederom vrolijk en optimistisch, terwijl ik dacht dat ik dit keer met een vervelendere blessure kwam. Hij legde uit dat een achillespeesblessure vooral bij hardlopen vervelend was, maar bij fietsen is de belasting voor de pees vergeleken met hardlopen en wandelen veel minder. En de knieblessure van vorig jaar was volgens hem niet per se minder slecht. Ik was dus verbaasd over zijn optimisme. Hij was van mening dat ik gewoon op fietsvakantie kon gaan en een beetje pijn ’s avonds was geen probleem, dan deed ik de volgende dag gewoon iets rustiger aan. Ook in het ligfietsen zag hij geen probleem, ik moest de fiets kiezen die ik het fijnste vond. Verdere oefeningen of materiaalaanpassingen waren ook niet nodig, wel had ik wat platvoeten.

De eccentrische oefeningen die ik 10 weken lang heb gedaan waren op zich niet slecht vertelde hij, maar voor mijn problemen zouden ze ook niet echt nuttig zijn geweest want ook de peesschede waar de achillespees door loopt zou geirriteerd zijn.

Na het bezoek besloot ik bij wijze van test eens een voor mij erg dure fietsbroek te kopen van het merk Assos. Normaal geef ik nooit zo veel geld aan sportkleding uit: vroeger fietste ik in katoenen ondergoed met spijkerbroek naar de Noordkaap! Weliswaar had ik ergens boven in Lapland rode schaafplekken aan de binnenzijden van de benen, maar ik maakte mij hier toen nooit zo druk om. Het lijkt er op dat ik mij tegenwoordig drukker maak over allerlei probleempjes, echter zit het dit jaar niet mee wat betreft zadelproblemen: het scheve Brooks zadel wat al scheef stond bij levering heeft voor een bultje gezorgd onder het rechter zitbotje. Hier is inmiddels bijna niets meer van terug te zien, maar ik blijf het duidelijk voelen, zelfs als ik op mijn bureau stoel zit. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik het ligfietsen weer heb opgepakt want het plan was om dit jaar per bukfiets op vakantie te gaan omdat ik a.d.h.v mijn fiets logboek de indruk kreeg dat het bukfietsen voor de achillespees misschien minder belastend kan zijn: ik fietste vorig jaar na terugkomst met achillespeesblessure binnen drie weken tijd alweer ruim 150 kilometer op de bukfiets.

Ik ga eerst de nieuwe fietsbroek eens uitproberen, inmiddels voelt de achillespees weer goed aan. Het blijft nog onduidelijk met welke fiets ik op vakantie ga. Ik heb de volgende maatregelen getroffen om de belasting op de achillespees zo laag mogelijk te houden tijdens het ligfietsen:

* midden van voeten op pedaal zetten i.p.v. bal van de voet op pedaal;
* niet met lage trapfreqeuntie rijden;
* afstand zitje – trapas niet te groot;

Als er nog mensen zijn die andere ideeen / tips hebben dan houd ik mij aanbevolen! Wat ik mij nog afvraag is of het inschuiven van de zitbuis met ongeveer 1 cm voor de laatse fietstocht nog bijgedragen heeft aan de pees irritatie. Ik heb de boom namelijk nog 1 cm afgezaagd / ingekort.

5 thoughts on “Een bezoekje aan de sportarts

 1. Hoi Jeroen,

  Een vervelende blessure die veel roet in het eten kan gooien vooral voor een veelfietser als jij.
  Ik ben dit erg vaak tegengekomen in Blogs van ligfietsers.
  Vandaag nog in deze Blog http://redstrada.blogspot.nl/2015/06/op-weg-naar-cv.html
  Ik heb op mijn rechtop fiets ook een tijdje een Brooks zadel geprobeerd maar dit beviel me niet ondanks dat het geen goedkoop zadel was.
  Ik wissel het fietsen ook vaak af, zo nu en dan de Greenmachine en de rechtopfiets, zo hou ik mezelf heel.

  Greenmachinist.

 2. Hoi Greenmachinist,

  bedankt voor je reactie en link. We zien wel hoe het verder gaat, het gaat vast ooit een keer goedkomen. Mooi weblog heb je (greenmachinist07?) en zo te zien een comfortabele ligfiets die greenmachine, ten minste, het zitje oogt erg comfortabel. Ook een marathon plus rijder zo te lezen 🙂

  Afwisseling bevalt mij ook prima!

  groeten, Jeroen.

 3. Hoi Jeroen,
  In het verleden heb ik ook een ontstoken peesschede gehad,wel bewegen
  niet te zwaar belasten en warm houden was toen de remedie.
  Dit heeft goed geholpen.
  Fiets nog steeds met een dikke warme lange fietsbroek(ook in de zomer)
  eigenlijk zonder problemen.

  Groeten Bert

 4. Pingback: [GTA V] Infiltreren in het mortuarium (GTA5) – Free Download | I-hacks.us - Hacks day by day !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *