Paastocht met de Wereldfietser

Afgelopen vrijdag vertrok ik per trein naar Nijmegen voor de paastocht van de Wereldfietser. Een vriend van me vroeg of ik zin had om daar ook aan mee te doen en omdat ik toch al had besloten dit jaar niet naar het paastreffen van de ligfiets vereniging te gaan heb ik besloten als alternatief eens aan deze paastocht deel te nemen. Nog steeds baal ik er wel van dat ik niet ligfiets, maar met de pees gaat het volgens mij langzaam steeds iets beter.

Voor vertrek pompte ik mijn banden zoals ik altijd doe tot 6 bar op om vervolgens naar het treinstation te fietsen waar ik de trein naar Nijmegen nam. Normaal fiets ik alles, maar om te pees niet teveel te belasten besloot ik de heenreis per trein te doen. Halverwege het traject Emmen – Zwolle hoorde ik een “psssssssssssssssst” geluid en ik vroeg mij even af of dit nou de trein zou zijn of mijn fiets. Helaas bleek mijn voorband leeg te zijn gelopen en ik besloot hem gelijk maar in de trein te vervangen. Gelukkig had ik een reserve binnenband meegenomen maar ik kon slechts een exemplaar van zo’n 8 jaar oud vinden. Na reparatie bleek hij alsnog leeg te lopen dus haalde ik de band er weer uit en ontdekte een gaatje die ik plakte. Inmiddels arriveerde de trein al op station Zwolle dus zette ik alles snel weer in elkaar en tot mijn verbazing haalde ik de trein naar Nijmegen ook nog.

In Nijmegen at ik eerst wat, het was inmiddels al ongeveer acht uur in de avond en ik fietste vervolgens verder naar de camping in Berg en Dal. Echt een optimistisch vakantiegevoel had ik niet zoals ik dat in 2012 had toen ik naar het paastreffen vertrok: ik was dit keer moe, ik had direct al materiaalpech en ik vroeg mij af wat de Wereldfietsclub precies inhield. Ik besloot mij niet te gaan haasten en fietste heel rustig naar de camping, want het klom hier aardig, ten minste, als je dat vergelijkt met Drenthe.

Rond negen uur arriveerde ik op de fraai gelegen camping. Ik maakte even kort kennis met de mensen en zette daarna mijn tent op vlak naast het weiland met paarden. Tegen de tijd dat de tent opgezet was ging iedereen naar bed, reeds om tien uur. Dat is wat eerder dan wat ik zelf doe, zelf lig ik er op campings meestal niet voor elf uur in.

De volgende ochtend viel er natte sneeuw en was het bewolkt. Ik had nog steeds geen optimistisch gevoel bij dit weekend. De voorband was weer plat. Terwijl de rest aan het ontbijten was moest ik de band weer repareren in de natte sneeuw wat niet echt comfortabel was want ik had direct koude handen. Dit keer bleek er nog een heel klein gaatje in een oude bandenplakker te zitten waar ik niet met een nieuwe plakker overheen kon plakken. Het was mij een raadsel waarom ik nu opeens zoveel lekke banden problemen had maar ik had de oude binnenbanden toch veel te lang gebruikt en bewaard wat voor binnenbanden niet handig is. Ondertussen stond iedereen om kwart voor tien al klaar voor vertrek terwijl ik nog met mijn band bezig was. Gelukkig bleef een fietser op mij wachten en hij bood zijn binnenband aan ter vervanging. Ondertussen had ik ook mijn havermout geconsumeerd, dat is ook altijd een proces dat tijd kost maar voor mij een moment van rust en ontspanning en tevens heel belangrijk want op de fiets in het gevaarlijke verkeer wil je helder in je hoofd zijn met voldoende energie. Havermout levert voor mij langdurig en constant energie en vooral met dit koude weer vind ik het aangenaam dat het warm is.

Ruim een uur nadat de rest al vertrokken was vertrok ik met Sander richting de veerpont waar ik met mijn vriend had afgesproken. We namen geen pauzes maar ik maakte wel wat foto’s. Gelukkig stond mijn vriend nog te wachten aan de overkant van de rivier en daarna reden we met zijn 3-en verder richting Duitsland. We namen een lunchpauze want ik had mijn brander meegenomen. De rest van de dag verliep goed en het weer klaarde ook op zodat het toch nog leuk werd. De route vond ik erg mooi, vooral het stukje Duitsland met heuvels.

’s Avonds was het behoorlijk fris bij de tent en ik sliep deze nacht niet zo goed als de eerste nacht. De volgende dag fietsten we op rustig tempo naar Vorden. Af en toe kwamen we de grote groep tegen. ’s Avonds arriveerden we op de camping die ook weer fraai was. We bezochten nog een paasvuur.

De volgende dag fietste ik met een andere fietser terug naar huis, hij wilde ook in noordelijke richting fietsen want hij had nog een paar dagen vakantie.

Het was al met al toch wel een leuk weekend geworden met redelijk weer, maar nog wel koud ’s avonds.

Total distance: 300791 m
Total time: 04:07:56
Download

7 thoughts on “Paastocht met de Wereldfietser

 1. Hallo Jeroen,

  Leuk om weer wat van je te horen.
  Het was even een poosje stil op je blog.

  Deze paastocht voerde in ieder geval door een mooie omgeving aan je foto’s te zien.

  • hoi Peter,

   de organisatie had inderdaad een fraaie route uitgezet. Gelukkig hadden de twee mensen in “mijn” groepje geen haast zodat ik overal even in alle rust wat plaatjes kon schieten!

   De lol ging er even vanaf met de hardnekkige achillespees blessure en het vooruitzicht dat ik voorlopig niet kan ligfietsen. Maar volgens mij gaat het toch steeds wat beter met de pees en het weer wordt ook steeds weer iets beter waarmee het vetrouwen in een mooi fietsseizoen ook weer toeneemt.

   groeten, Jeroen.

   • Ha stroopwafelman,

    Ik mis wel een episch epos over stroopwafels in het geheel!! Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de stroopwafelvla??

    Het was leuk en erg gezellig!! Jammer dat ik de tweede overnachting en het paasvuur moest missen maar goed… duty calls…

    Groeten!!

  • Hoi Belle,

   dat is ook mijn indruk. Gelukkig kwam ik toch in een klein gezellig groepje terecht. Maar ik vond het op tijd vertrekken en op tijd aankomen op de campings wat minder. Als je in zo’n grote groep fietst heb je ook niet de tijd even rustig een fotootje te schieten, iets wat bij mij toch altijd wel even tijd kost. Van mij hoeft het allemaal niet zo strak gepland. Volgens mij gaat mijn voorkeur toch uit naar de opzet van de ligfiets vereniging: een vaste uitvalsbasis, uitslapen (meen ik mij te herinneren 😉 ), verschillende activiteiten (waaronder ook: geen activiteit). Ik hoop er bij het volgende herfsttreffen bij te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *