Opnieuw een kapot Brooks zadel

Recentelijk kwam ik van een fietstocht terug toen ik thuis bij toeval even naar de onderkant van de zadelneus van mijn vijf maanden oude Brooks (model B17) zadel keek. Tot mijn verbazing bleek de spanbout doormidden te zijn gebroken.

Dit is al het zoveelste Brooks zadel dat kapot is gegaan in korte tijd: ik kan mij nog herinneren hoe in 2009 opweg naar de Noordkaap ergens in Finland de neus behoorlijk getoreerd was waardoor de draad op de bout beschadigd was zodat het leer niet meer opgespannen kon worden. Als noodoplossing stopte ik een stuk oude kleding tussen het leer en het zadelframe.

Een vriend van me probeerde enkele jaren terug ook eens een Brooks, maar dit zadel ging ook snel stuk: een gebroken frame stang.

Omdat andere zadels zoals de Gilles Berthoud toch meer lichamelijke klachten geven, besloot ik ondanks de slechte ervaringen halverwege dit jaar toch nog een keer een Brooks te proberen. Het zadel heeft het dus vijf maanden uitgehouden. Ik denk dat dit toch echt het laatste Brooks zadel is dat ik gebruik. Het zadel is retour naar de verkoper gestuurd en ik hoop dat ik mijn geld terug krijg om eventueel een iets breder Gilles Berthoud zadel, model Mente, te kopen.

IMG_7923_k

IMG_7922_k

5 thoughts on “Opnieuw een kapot Brooks zadel

  1. Ook ik ben niet meer zo te spreken over Brooks. Ik rijd nu met een flyer in bruin leer. Het is ingereden en comfortable maar denk dat het toch nog iets te smal is voor mijn ‘onderkant’. Vandaar de GB Mente, die binnenkort binnenkomt. Hij is net iets breder dan de flyer, die op de 17cm brede B17 is gebaseerd. Zal je berichten wat ik er van vind. Met fietsgroet, Hans.

  2. Oh ja, die stelbout is van heel slecht material gemaakt. Ik vind het ook zeer ‘suspect’. Brooks wordt een beetje een ‘joke’ zo langzamerhand. De Mente is met 18,5 waarschijnlijk precies goed qua breedte, de opzet is in ieder geval dik in orde. Ik vergeleek de fabriek Van Gilles met die van Brooks in de UK. Wat een verschil; cleanroom versus ‘scrapyard’. Deed pijn aan de ogen.

  3. Heren, ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met de Gilles Berthoud. Ik neem aan dat er ondertussen al vele kilometers mee is gereden. Ik sta op het punt een Mente aan te schaffen dus ik verneem jullie oordeel graag.

    Mvrg Harald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *