Herfstvakantie

De afgelopen dagen maakte ik een fietstocht door Nederland met de ligfiets. Het plan was om een rondje Nederland te doen waarbij ik een GPS-track heb gedownload die alle LF-routes combineert. Ik heb dit rondje wat aangepast zodat ook Zuid Limburg opgenomen is want dit stukje ontbreekt namelijk in de originele route en dat vind ik zonde omdat Zuid Limburg een duidelijk ander landschap heeft dan de rest van Nederland.

Ik startte thuis in Drenthe en fietste met een daggemiddelde van 109 km vrij snel via Groningen, Friesland, Noord Holland en Zuid Holland naar Zeeland. Helaas kreeg ik de laatste twee dagen, vanaf IJmuiden, last van de linker achillespees. Aanvankelijk dacht ik dat de oorzaak de grote afstand zitje – trapas was, die stond immers nog te groot door knie problemen in het afgelopen voorjaar – maar na de buis ingekort te hebben bleven de klachten aanhouden en toenemen. Met veel tegenzin besloot ik iets onder Goes per trein naar huis te gaan omdat de pijn tijdens het fietsen continu werd en tevens was er een bultje bij de achillespees ontstaan. Ook voelde ik een dag voor het afbreken van de tocht een raar gevoel bij het opstaan – net alsof er een snaar ergens overheen schuurde en je een soort stroom schok kreeg – niet pijnlijk, maar wel een signaal dat het niet lekker zat.

Ik vermoed dat het vertrek zonder ligfiets training (slechts 1 klein tochtje) de oorzaak van deze blessure is. Vlak voor vertrek twijfelde ik nog of ik per bukfiets of per ligfiets wilde vertrekken en op het laatste moment koos ik toch voor de ligfiets. Er was tijddruk omdat nu nog de fraaie herfstkleuren zijn met hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Tevens blijkt dat ik ligfietsen vele malen leuker vind dat bukfietsen, dus koos ik voor de ligfiets met de wetenschap dat het wel eens mis kon gaan maar dan gewoon te stoppen.

Daarnaast wilde ik dit keer niet rustig aan doen en rustdagen nemen – dit was tevens een experiment om te kijken hoe het lichaam reageert op het negeren van lichamelijke pijntjes. De eerste drie dagen, en voornamelijk op dag twee, kreeg ik geïrriteerde kniebanden bij de linker knie. Dit is het been dat normaal nooit klachten heeft. Ik fietste gewoon door en voerde de afstanden nog wat op en na drie dagen waren deze klachten verdwenen. Alleen de achillespees is dus niet hersteld – achteraf had ik direct moeten stoppen bij de eerste signalering van pijn.

Niettemin heb ik nu wel geleerd dat pijntjes bij de kniebanden waarschijnlijk geen reden zijn om te minderen en dat pijn aan de achillespees direct serieus genomen moeten worden. De reden dat ik dit niet direct erg serieus nam was omdat ik tijdens mijn succesvolle ligfiets tocht naar Vardoe in 2012 ook irritatie aan de achillespezen kreeg na enkele dagen fietsen, maar toen verlaagde ik tijdelijk de dag afstanden en verkleinde ik ook de afstand zitje – trapas. Toen herstelde de achillespees binnen enkele dagen, dit keer niet. Het verschil zit hem denk ik in het feit dat ik toen al maanden voor vertrek thuis had getraind op de ligger en dit keer had ik juist maanden lang niet meer ge-ligfietst.

Een kort verslag van de tocht, onderweg heb ik geen dagboek bijgehouden:

dag 1: Emmen – Groningen

Het kostte duidelijk moeite om te vertrekken en op gang te komen, het regende wat en het de lucht was donker. Dit stukje was bekend terrein en routine. In Groningen stond ik op een bijna lege camping in de stad. Goed geslapen.

dag 2: Groningen – Den Oever

Vandaag was het droog, half bewolkt en geen tegenwind. Door het aangename lege platteland van Groningen fietste ik naar het Lauwersmeer. In Moddergat stopte ik voor een koffiepauze waar ik een Fries gebakje bestelde – hier was ik vorig jaar tijdens de herfst tocht ook geweest en het gebakje smaakte ook dit keer erg goed. Vervolgens fietste ik over heerlijk lege en stille kleine weggetjes richting Harlingen. In Harlingen was het inmiddels donker geworden en ik had al zo’n 150 km gefietst maar ik voelde mij goed en besloot in Harlingen eerst wat te eten om vervolgens met gevulde maag de afsluitdijk te fietsen. Toen ik enkele kilometers over de dijk had gefietst waren de batterijen van de GPS leeg dus maakte ik een stop om deze te vervangen. Ik gebruikte een hoofdlampje en even later stopt een politie automobiel met twee vrouwelijke politie agenten die informeerden of ik “iets” had gezien. Ik begreep ze niet en later bleek dat ze meende iemand met lichtsignalen te hebben opgemerkt. Ik legde ze uit dat ik dat wel eens geweest kon zijn. Ik vertelde ze nog een stukje te gaan fietsen ze vertelden mij voorzichtig te zijn. Dat beloofde ik waarna de politie automobiel weer verder reed en ik mijn tocht weer voortzette naar de “natuur” camping iets onder Den Oever waar ik rond elven arriveerde. Erg voldaan ging ik naar bed.

dag 3: Den Oever – IJmuiden

De dag begon grijs met motregen. Later klaarde het op en werd het zelfs zonnig. Aan de kust fietste ik door de duinen het was aardig druk aan de kust. De natuur was fraai en dit stukje van Nederland was nieuw voor mij. IJmuiden was wat hectisch maar ook hier vond ik een goede plek voor mijn tent.

dag 4: IJmuiden – Hoek van Holland

Ik herinner mij het moment dat de achillespees problemen begonnen niet exact, maar vermoedelijk begon dat vandaag. Vermoedelijk begon het toen ik door de duinen fietste op stevig tempo – steeds op en neer met aardig wat wind tegen. Erg veel mensen op het fietspad, het is wel opletten hier. Ook wennen aan de extreme hoeveelheid mensen als je uit het lege en rustige Friesland komt. Den Haag is erg druk en de mensen zijn vrij asociaal: nergens krijg je als fietser voorrang – de automobilisten laten je lang wachten en geven zo min mogelijk voorrang – ze rijden ook nog eens erg hard op je af van alle kanten. Mijn humeur is vandaag matig door vermoeidheid en enorme drukte. Ik heb even genoeg van de extreme mensen concentratie hier: overal beweegt het om je heen en nergens kun je even alleen tot rust komen.

dag 5: Hoek van Holland – Veere

Gisteren optijd gestopt, al rond een uur of zes nam ik een camping. Daar waren nog aardig wat bezoekers maar ik had veel ruimte op het grasveld. De lucht ruikt hier niet al te fris – heel wat anders dan thuis. De mensen zijn wel allemaal vriendelijk en goed gehumeurd. Ik eet een pizza die erg goed smaakt en ik houd een ontspannen avond met zo min mogelijk activiteiten. Ik ga optijd naar bed en ga zoals iedere avond nog even lezen.

Vandaag voel ik mij weer stukken beter, de vermoeidheid en stress van gisteren is weer helemaal verdwenen. Ook dit was weer een test en leermoment: normaal als ik mij erg moe en humeurig ga voelen neem ik een rustdag, dit keer fiets ik juist door en verlaag de dag afstand niet. Als ik zorg dat ik genoeg eet en slaap dan kan ik de volgende dag weer hersteld zijn blijkt nu. Een rustdag kan juist omgekeerd werken, ik raak dan uit mijn ritme.

Eerst rijd ik naar Hoek van Holland waar ik even op de boot naar Maasvlakte moet wachten. Ik spreek een vrouw die met haar kleindochter een boottochtje gaat maken. Ik koop nog even snel een goedkope treinticket want daar loopt nu een actie voor. Altijd handig voor het geval dat ik eerder terug zou moeten. Tevens blijk ik een stomme fout te hebben gemaakt met mijn ketting: in Groningen kocht ik een ketting de-greaser, wat ik aanzag voor ketting olie. Ik vond het al zo vreemd dat mijn ketting maar zoveel lawaai bleef maken en dat het er zo droog uitzag. Pas vandaag merkte ik op dat er ontvetter stond. Ik kocht daarom snel nog een busje smeermiddel waarna de ketting weer heerlijk stil was en de fiets opeens een stuk fijner fietste! Weer wat geleerd, er bestaat dus ook ketting ontvetter. Ik wist het bestaan hier nog niet van. Na de boodschappen ligt de boot ook al klaar en kan ik direct de boot op rijden. De boot vaart behoorlijk snel en we varen door een indrukwekkend haven en industrie gebied. Ik zie zelfs nog zeehonden – de boot stopt hier even zodat iedereen kan fotograferen. Het was een erg leuke boottocht en vervolgens fiets ik verder door fraai industrieel havengebied. Even later zie ik een leuk strand café met fraaie architectuur. Hier stop ik even om vervolgens verder naar Zeeland te fietsen. In Goedereede wordt ik door een erg vriendelijke man uitgenodigd om koffie te drinken – hij zag dat ik zijn kat aan het fotograferen was en was geïnteresseerd in mijn fietstocht. Na deze koffiepauze met zijn vrouw en zijn tuinman fiets ik weer verder over de stormvloedkering. In het donker bereik ik de volgende natuur camping. Het was vandaag erg zonnig en warm weer – en tevens waren er zeer veel toeristen op pad. Ook vandaag weer heel veel drukte op de fietspaden en het was dus goed uitkijken.

dag 6: Veere – Goes

Vandaag doet de achillespees bij het opstaan al pijn. Ik besluit toch verder te fietsen. Via wederom een erg fraaie route fiets ik langs de drukbezochte kust naar Vlissingen en Middelburg. Vlissingen is fraai en hier zie je de schepen passeren. Middelburg sla ik over want hier ben ik al eens eerder op een fietsvakantie geweest en ik heb inmiddels zoveel indrukken van plaatjes opgedaan dat ik hier snel doorfiets. Nadat ik Middelburg en het kustgebied verlaat wordt het opeens erg rustig en stil op de weggetjes – erg aangenaam. Tevens heb ik nu de wind in de rug. Het weer is ook goed en des te vervelender is het om nu de tocht af te gaan breken. Ik besluit dat toch te doen want inmiddels is de achillespees nu continu pijnlijk en tevens is het wat dik geworden. Ik zit vijf kilometer onder Goes en rijd daar naar het treinstation. Door werkzaamheden aan het spoor moet je hier per bus eerst naar Kruiningen – Yerseke. De buschauffeur doet niet moeilijk en ik kan direct mijn fiets in het grote laadruim leggen. We vertrekken direct en vervolgens kan ik ook direct op de trein stappen die al klaar staat. Ik moet nog wel snel een fietskaartje kopen. Ik heb een aangename treinreis naar huis.

de dag na thuiskomst

Vandaag voelt de achillespees al weer iets beter en het bultje bij de pees is verdwenen. Ik wil het rondje Nederland graag afmaken zodra de achillespees weer hersteld is. Het idee is om dan weer van huis te starten en tot waar ik heb moeten afbreken – Goes – te fietsen. Misschien dat dat dit jaar nog gaat gebeuren – de uitdaging wordt in feite alleen maar groter en het zal een nieuwe ervaring worden om zo laat in het seizoen te fiets kamperen.

Hier onder de route en de foto’s. De foto’s heb ik dit keer niet in HDR gemaakt.

Total distance: 657655 m
Total time: 03:58:52
Download

4 thoughts on “Herfstvakantie

 1. Hoi Jeroen ,
  Mooi verhaal en foto’s,als je de schoenplaatjes onder je schoen naar het midden van je voet verplaats blijft de achillespees onbelast ,hierdoor verdwijnen de achillespees klachten. Harry Lieben van sinnerbikes ( zie Harry’s blog ,april 2013)
  heeft er een verhaal over geschreven. Zelf heb ik ook die ervaring.

  Groeten
  Bert

  • hoi Bert bedankt voor je tip over de achillespees, toevallig had ik destijds het blogbericht van Harry Lieben gelezen en toen de plaatjes enkele centimeters naar het midden van de buitenzool verplaatst. Maar omdat mijn huidige Shimano fietsschoenen erg taaie plastic zolen hebben kom ik er met mijn dremel niet doorheen dus zitten de plaatjes slechts enkele centimeters onder de bal van de voet. Ik ga nu toch alsnog proberen de plaatjes verder naar het midden te verplaatsen.

   groeten Jeroen.

 2. Hoi Jeroen,

  Leuk verslag met mooie foto’s weer.
  Toevallig ben ik vorige week van Vlissingen naar Hellevoetsluis gefietst.
  Er staan veel bekende plekjes op je foto’s. Sommige foto’s zijn bijna exact hetzelfde.
  Zeeland is mooi hé.

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *