Materiaalpech

Ik ben zojuist in Skotterud gearriveerd. Gisteren was het aangenaam zonnig en warm weer. Ik heb hier gebruik van gemaakt en heb 115 km afgelegd wat best pittig was omdat het aardig op en neer ging.

De wegen waren niet altijd even rustig met verkeer dus dat valt tot nu toe wat tegen t.o.v. de Zweedse wegen aan de andere kant van de grens, dit gebied ken ik namelijk goed van vorige fietsvakanties.

In Zweden ontdekte ik dat mijn identifier van mijn bank, het apparaatje om in te loggen op de website van mijn bank, om zo mijn saldo in te kunnen zien, niet meer functioneert: bij het inschakelen kleurt het hele beeldscherm zwart. Misschien zijn de batterijen op? Daarom heb ik toen maar voor de zekerheid wat extra geld overgemaakt zodat ik altijd voldoende geld tot mijn beschikking heb.

Echter bleek gisteren bij de supermarkt in Ørje dat mijn bankpas geweigerd werd. Ik zag een onduidelijke melding. Volgens de man achter de kassa was het waarschijnlijk niet mijn bankpas – er waren namelijk recentelijk in deze plaats problemen met de bank geweest. Ik fietste dus verder en iets voorbij Rømsckog plaatste ik mijn tent in het bos.

Vanochtend kwam ik bij een supermarkt met bank waar ik even wat geld wilde opnemen omdat ik inmiddels aardig door mijn contant geld heen ben. Echter ook hier weigerde de bankautomaat mijn pas. Na het selecteren van het gewenste op te nemen bedrag verscheen een onduidelijke foutmelding. Het personeel van de bank was niet in staat mij te helpen. Bij de supermarkt werd mijn pas ook geweigerd. Ik had nog maar zo’n 15 euro aan noorse kronen en het is vandaag vrijdag, dus de banken zullen ook in het weekend gesloten zijn evenals mijn eigen bank. Tevens gebeurt dit precies op mijn route waar ik in het meest afgelegen stuk ben, het grensgebied van Noorwegen en Zweden met vooral kleine wegen en afwezigheid van grote plaatsen.

Ik was inmiddels niet echt vrolijk van al deze problemen en had weinig zin om mijn route aan te passen naar een grote plaats. In Skotterud bleek ook een bank te zijn en ook hier raadde men mij aan zoals ik zelf al had bedacht om mijn eigen bank te bellen – hier kon men niets doen. Nou heb ik geen ervaring met bank problemen in het buitenland, maar ik had wel iets meer hulp / mogelijkheden verwacht. Voor de zekerheid probeerde ik eerst nog maar eens het bankautomaat om daarna mijn bank op te bellen. Tot mijn verbazing werkte het hier wel! Ik besloot hier maar extra veel geld op te nemen zodat ik de komende dagen in ieder geval genoeg eten kan kopen, mocht het probleem zich herhalen. Het is mij nog steeds onduidelijk wat nou de reden was – de bankpas werd wel gewoon ingelezen en na het intoetsen van de pincode kon ik wel een bedrag selecteren. De dame van de bank wreef nog met haar vette vingers over de chip op mijn bankpas wat ook vast niet zal helpen, dus heb ik het daarna zelf maar even met mijn shirt schoon gemaakt.

Het is momenteel grijs buiten en tot nu toe vind ik de omgeving tamelijk saai. Wel is het intensief om hier te fietsen door de vele klimmetjes. Ik plan om vanaf hier richting Trondheim te fietsen en ik verwacht nu misschien enkele nachten in het bos te moeten overnachten omdat hier weinig campings zijn.

Hierbij de foto’s van de afgelopen dagen in Noorwegen.

4 thoughts on “Materiaalpech

 1. Dag Jeroen! Wat vervelend van die bankproblemen! Vooral als de plaatsjes kleiner en worden en minder frequent langs gaan komen. Maar je houdt er weer mooie verhalen aan over!
  Vooral genieten van je reis en mooie dingen die je ziet. Je fotos zijn weer prachtig!

 2. Misschien werken de pinautomaten van een bepaalde bank keten wel, terwijl de pinautomaten van een andere bank of de pinautomaten in supermarkten niet werken.

  • Hoi Paul,

   ja dat is ook nog een mogelijkheid. Ik ben benieuwd wat mijn bank er over zegt. Overigens blijft het bijzonder daar mijn pas wel het maestro logo heeft dat ook op het bankautomaat staat. Maar inmiddels kan ik weer betalen 🙂

   groeten, Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *