Een bezoek aan de sportarts

Vandaag ben ik per bus naar Groningen gereisd voor een bezoek aan het Sportmedisch Centrum in het UMCG. Een vorige keer bezocht ik een sportarts in Emmen, maar dit keer wilde ik naar een andere sportarts. Aanvankelijk overwoog ik nog het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven / Veldhoven, maar aangezien ze daar niet specifiek naar ligfiets houding wilden kijken besloot ik niet zo’n eind te willen reizen en naar Groningen te gaan.

Ik was aanvankelijk wat sceptisch en twijfelde of ik met dit bezoek wel wat zou opschieten. Echter bleek de sportarts een erg vriendelijk, vlot en duidelijk persoon te zijn. In korte tijd legde hij uit dat mijn rechter knie wat gestrekter was dan de linker knie. Ook is het rechter been iets minder stabiel. Vervolgens mocht ik even gaan liggen en bekeek hij het rechter been en vertelde dat de spieren boven de knie minder mooi ontwikkeld waren dan de spieren van het andere been. Hij noemde enkele mogelijke oorzaken: scheefstand voet, of iets boven de knie, bekken of rug, maar daar ging hij niet verder op in. Ook merkte hij een mogelijk beenlengte verschil op, het leek er op dat het rechter been langer was dan het linker been.

Daarna zei hij: “je knie is helemaal droog”. Ik dacht even dat hij een slechte boodschap gaf, echter bleek dat juist goed te zijn. Ik hoefde mij absoluut geen zorgen te maken om schade aan de knie, ook niet in de toekomst. Doordat de spieren in het rechter bovenbeen wat minder goed ontwikkeld zijn door onbekende reden, worden de kniebanden meer belast wat resulteert in mijn klachten. Dit kan geen kwaad en ik kan gewoon blijven fietsen. Het zijn geen hele belangrijke onderdelen van de knie. Wel raadde de arts aan om in de toekomst een fysiotherapeut te bezoeken om de spieren te trainen.

Momenteel zou de knie zo’n 70% belastbaar zijn, voldoende dus om te blijven fietsen. Hij zag geen probleem in het ligfietsen. Een kleine hoeveelheid stijfheid of irritatie was geen reden om niet te blijven fietsen, ik kan dan ook paracetamol gebruiken zonder problemen.

Het lijkt er dus op dat ik het wat te negatief ingeschat heb, hoewel ik het nog steeds niet helemaal kan geloven omdat ik de knie nog steeds wel wat voel in de vorm wat stijfheid. Ik kwam in ieder geval met een voldaan gevoel weer uit het ziekenhuis.

2 thoughts on “Een bezoek aan de sportarts

  1. Hi Jeroen! Het is wel fijn dat je iig met een beter gevoel bij de arts weggekomen bent. Zo te lezen had je ook wel een goede arts. Nu is het toch ook wel belangrijk om wat vertrouwen te krijgen in je lichaam! Heb je een goede fysio?

    • hoi Petra!

      ja ik ben blij dat ik toch naar de sportarts ben gegaan, deze man kwam in ieder geval veel beter over dan de vorige sportarts van het SMA Noord die ik vorig jaar bezocht. Ik wil denk ik nog even op vakantie en daarna ga ik via mijn huisarts een sport fysio zoeken. Daarmee hoop ik wat meer controle op deze problemen te krijgen.

      groeten, Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *