Naar Papenburg, Börgermoor, Börgerwald, Börger, Werpeloh, Sögel, Klein Stavern, Apeldorn en Meppen

Vandaag ben ik na een tijdje niet gefietst te hebben maar weer eens op pad gegaan met de ligger. Het was vandaag iets minder extreem warm maar nog steeds te warm voor mij. Gelukkig scheen dit keer de zon niet bij vertrek. Ik plande om slechts een rondje van 80 km naar Bourtange te fietsen maar in Bourtange aangekomen besloot ik na de koffie door te fietsen naar Papenburg. Het fietsen ging best lekker en het idee om ’s avonds en ’s nachts te fietsen sprak mij wel aan, lekker zonder die vervelende zon.

Onderweg moest ik twee keer achter elkaar stoppen voor een brug: de pleziervaart bij Ter Apel / Rutenbrock is erg aktief tegenwoordig. Ik zie geen mens aangedreven vaartuigen. Wel zie ik een paar fietsers in Bourtange. Hier is het heerlijk rustig en leeg.

Langs de Eems kom ik ook bijna niemand tegen en ik besluit de avondmaaltijd uit te stellen als ik door Papenburg rijd. Door de warmte heb ik niet zo snel honger als gebruikelijk. Ik besluit on-the-fly mijn route via Börgermoor, Börgerwald en Werpeloh naar Sögel te plannen, zodat ik langs een onbekend stukje van de kaart fiets. Het gaat eerst een stuk langs een kanaal en hoewel het geen spectaculair landschap is vind ik het toch leuk omdat het nieuw is.

Jammer genoeg heb ik mijn statief niet meegenomen want als het schemer wordt zie ik een paar mooie plaatjes met mist. Als ik Sögel verlaat zet ik mijn gele bril op die ik voor 5 euro bij een pompstation heb gekocht. Deze bril filtert het hinderlijke blauwe licht en ik rijd de doorgaande weg op want ik wordt soms helemaal gek van het gehobbel op de Duitse fietspaden. Niet dat de autowegen in Duitsland altijd zoveel beter zijn, maar dit keer wel. In plaats van 18 km/uur kan ik nu zonder allerlei extra scherpe bochtjes en obstakels 25 tot 28 km/uur fietsen. Wat ook fijn is is dat je in Duitsland niet direct van de weg af getoeterd wordt. De weg is uitgestorven en het gaat lekker vlot en tot iets voor Meppen kom ik maar 1 automobiel tegen. Hoe later en koeler het wordt, hoe beter het fietsen gaat.

Ik kom nog een vosje tegen? Het leek in ieder geval op een grote kat en het had spitse oren en het stond even stil toen ik het naderde. Ook vliegt even later een tijdje vrij laag een roofvogel voor mij uit, het dier heeft mooie brede vleugels. Ook steken er nog een paar konijnen de weg over. Ik zie ook een boel kikkers die soms moeilijk te ontwijken zijn.

Vanaf Meppen wordt het saai en routine. Ik eet de laatste stroopwafels op, poets mijn tanden en fiets verder naar huis. Jammer genoeg heb ik dit keer weer last van een wat geirriteerde rechter knie. Afgezien daarvan was het weer een fijne fietstocht.

Total distance: 160959 m
Total time: 10:42:40
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *