Naar Cloppenburg

Gister ochtend rond half negen vertrok ik per ligfiets naar Cloppenburg. De laatste dagen heb ik weinig gefietst omdat ik nog steeds knie klachten heb en omdat ik niet van warm weer houd. Ik krijg niet de indruk dat met gewone schoenen en pedalen het beter wordt met de rechter knie. Recentelijk wilde ik eens de “free float” testen van mijn Time ATAC pedalen. Free float staat voor de hoeveelheid draaiing die je voet kan maken. Vaak wordt aanbevolen bij knieklachten voor pedalen te kiezen waar je voet wat kan draaien en dus niet helemaal gefixeerd zit. Volgens fabrikant Time en ook volgens enkele berichten op ligfiets fora wordt Time als een pedaal met free-float omschreven. Echter twijfelde ik hier aan omdat ik meende dat mijn voet in een vaste positie werd gedrukt.

Toen ik de losse schoen op het pedaal klikte zag ik dat er inderdaad door een veer? het pedaal in een voorkeur-positie werd gedrukt. Kortom, het verhaal dat ik op de website van een andere fabrikant (Speedplay) las, was juist: mijn pedaal had weliswaar de mogelijkheid om met de schoen te draaien, maar wel onder weerstand / tegenwerking van een veer. En dat bevalt mij niet. Voorheen reed ik met Bebop pedalen die volledige bewegingsvrijheid geven en dat beviel uitstekend. Echter heeft van deze pedalen het mechanisme dat voor het vastklikken zorgt nooit goed gewerkt. Volgens een verkoper van deze pedalen zou je de plaatjes iedere rit moeten schoonmaken en smeren. Ik betwijfel of dit waar is, maar wat ik zo prettig van de Time pedalen vind is dat ze met een duidelijke klik comfortabel in – en uit klikken en dat ik er nooit onderhoud aan hoef te plegen. Echter vroeg ik mij af of deze pedalen misschien toch mijn knieklachten veroorzaakten. Vandaar dat ik voor deze tocht de oude Bebop pedalen weer monteerde.

Tot mijn verbazing heb ik de hele tocht geen last meer van mijn rechter knie gehad! Of dat door de rustdagen of de Bebop pedalen komt weet ik niet, maar ik vind de Bebop pedalen toch wel erg comfortabel rijden. En dat ze niet vast klikken geeft niet want in de richting van het pedaal zit de voet gefixeerd, alleen als je de voet naar je toe trekt zit je niet vast en dat vind ik persoonlijk geen groot probleem. Alleen bij hobbels gaat de voet wel eens los, maar in tegenstelling wat andere fietsers vaak schrijven ervaar ik dit niet als gevaarlijk. Wat ik wel een nadeel vind zijn dat de plaatjes onder de schoenen zo groot zijn dat ze niet binnen het profiel van buitenzool vallen zodat het matig loopt, vooral over stenen.

Het was redelijk windstil weer en de temperatuur was aangenaam en zowel heen – als terugweg waren vrij saai. Echter ging het fietsen behoorlijk vlot voor mijn doen dus rond half twee ’s middags arriveerde ik in Bethen om een kerk te bezoeken. Vervolgens reed ik naar Duitslands oudste openluchtmuseum in Cloppenburg (wikipedia) wat zeer de moeite waard bleek te zijn: het was behoorlijk groot en er stond een grote verzameling fraaie historische bouwwerken. Als ik het goed begrijp is een groot aantal bouwwerken uit de omgeving van Cloppenburg hier herbouwd. Veel bouwwerken zagen er aardig oud en authentiek uit. Er waren molens, boerderijen, opslag schuren, een schoenmaker, een timmerwerkplaats, een kerkje, een kapelletje en een collectie historische fietsen. Ik ben er bijna vijf uur geweest en op het laatst moest ik vlot mijn route afronden omdat het park ging sluiten. Tevens was het aardig intensief om zoveel moois te fotograferen. Echter was het zeer de moeite waard.

Daarna heb ik in het tamelijk oninteressante Cloppenburg wat gegeten en heb ik daar nog enkele dingen bezocht om vervolgens rond zeven uur ’s avonds weer naar huis te fietsen. Pas iets voor Meppen werd het echt donker. Helaas zat er erg veel slecht wegdek in deze route waardoor ik mij steeds moest inhouden. Ook maakte bij iedere trap omwenteling mijn fiets een kraak geluid dat vermoedelijk van het veer element onder mijn zitje vandaan komt. Niettemin houdt deze veer het al weer 30.000 kilometer uit wat ik niet slecht vind voor een vrij goedkoop veer element. Rond half twee ’s nachts arriveerde ik weer in mijn woonplaats.

Total distance: 200481 m
Total time: 17:36:21
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *