Naar Fürstenau

Gisteren heb ik per ligfiets een fietstocht naar Fürstenau gemaakt. Er zouden in dit gebied tevens twee watermolens zijn die ik wilde bezoeken. Het eerste deel van de heenweg tot de eerste watermolen was wat saai en monotoon. Het voor mij te warme weer hielp ook niet mee aan het fietsplezier.

Gelukkig werd het plotseling leuk toen ik bij de eerste watermolen arriveerde: een mooie rustige plek zonder verkeers lawaai bij een bosje waar tevens een klein meertje lag. Er was nog een groep mensen waarvan een man een merkwaardige stem had. Er liepen drie honden bij waarvan een hond mij niet vertrouwde en waakzaam en waarschuwend om mij heen liep. Toen ik aan het water een foto maakte ging de andere hond die niet zo wantrouwend leek te zijn naast mij zitten terwijl ik met de camera instellingen bezig was. Snel heb ik van hem een foto gemaakt.

Vervolgens fietste ik verder naar de volgende watermolen die even verderop lag. Ook dit was weer een heel fraai rustig plekje. Er liep een mooi smal stroompje langs en ook hier heb ik weer uitgebreid gefotografeerd. Tevens heb ik vanwege de (rechter) knie klachten van de afgelopen tijd en de stijve (rechter) kuitspier op laag tempo gefietst met een goede trapfrequentie. (dus trappen zonder veel kracht te hoeven zetten) Het lijkt er op dat sinds ik zo ontspannen mogelijk fiets het langzaam beter gaat met de knie. Ook fiets ik nu zonder klik pedalen en fietsschoenen en ik merk geen duidelijk waarneembaar verschil in efficientie.

Vervolgens fietste ik over rustige weggetjes naar Fürstenau waar het inmiddels al zeven uur was. Ik had al een lege maag maar besloot eerst het kasteel te fotograferen. Dit bleek nog aardig moeilijk te zijn omdat bij voldoende afstand van het bouwwerk er bomen voor stonden. Na een tijdje rondlopen is het toch gelukt en tevens heb ik de beelden bekeken die in het kasteel park stonden.

Daarna fietste ik naar het centrum van Fürstenau om de stadspoort te fotograferen. Helaas lukte het vanwege de ongunstige stand van de zon niet meer om de kerk in zijn geheel te fotograferen. Een oude man op het terras vertelde mij dat er een zonnewijzer op de kerk zat die ik aanvankelijk niet kon zien. Ik vroeg mij af of hij mij voor de gek hield en zijn familie kon de zonnewijzer ook niet zien. Toen ik dichter bij de kerk ging staan zag ik hem: het was een heel kleine zonnewijzer die bij het begin van de toren zat. Dit vind ik altijd leuke details om te ontdekken.

Daarna heb ik wat gegeten in Fürstenau om vervolgens naar Andervenne te fietsen waar ik gepland had een oude zaagfabriek en kerk te bezoeken. Toen ik bij de oude zaagfabriek arriveerde was het al schemer maar nog niet donker. Ik haalde daarom mijn statief uit de fietstas en toen arriveerde er een automobiel met mannelijke bestuurder die op de weg stil ging staan om vervolgens mij in de gaten te houden. Ik ging gewoon rustig verder met het fotograferen om vervolgens langs zijn automobiel naar de kerk te fietsen. Toen ik deze merkwaardige persoon passeerde draaide zijn gezicht mee. Het is niet de eerste keer dat men mij zo aandachtig tijdens mijn bezigheden in de gaten houdt. Toen ik ongeveer honderd meter verderop opnieuw het statief uitklapte om de kerk onder lage licht omstandigheden de fotograferen kwam de man in zijn automobiel weer aangereden en stopte op de splitsing niet ver van mij vandaan om mij weer in de gaten te houden. Daarna reed hij weg en gelukkig heb ik deze man niet weer gezien.

Daarna werd het donker en reed ik via een inmiddels bekende route terug naar huis. Het was weer een aangename fietstocht waarbij ik veel nieuwe dingen heb ontdekt.

Total distance: 162148 m
Total time: 13:43:34
Download

2 thoughts on “Naar Fürstenau

  1. Mooie foto serie weer!

    M.b.t. je pedalen en knieklachten, klikpedalen bieden mij te weinig “free float” omdat één voet nogal naar buiten gedraaid staat. Daarom rijd ik altijd met ouderwetse “toe clips”. Deze bieden voldoende houvast om lekker stevig in de pedalen te staan. En geven enkels en knieën voldoende vrijheid om hun natuurlijke houding te behouden.

  2. hoi Peter,

    bedankt voor je reacite. Ik heb volgens mij nog een setje antieke toe-clips in de oude-fiets-onderdelen-bak liggen, misschien dat ik dat eens ga uitproberen mocht ik toch behoefte krijgen om iets minder “los” te fietsen 🙂

    groeten, Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *