Met de ligger naar Papenburg

Gisteren ben ik met de ligfiets naar Papenburg gefietst om foto’s bij de man die mij enkele weken geleden een rondleiding in de windmolen gaf af te leveren. Ik had slechts twee korte tochten op de ligfiets gemaakt na thuiskomst van de afgelopen fietsvakantie maar het ligfietsen gaat erg makkelijk tot mijn verbazing. Alleen wel nog steeds een af en toe gevoelige rechter knie, maar dat had ik tijdens het bukfietsen ook.

De totale afwezigheid van drukpunten is toch wel een groot pluspunt van de ligfiets. Ook fiets ik er veel sneller mee. En het ligfietsen vind ik toch een stuk leuker dan het bukfietsen. Ook hoef een geen rare fietsbroek en zalfjes meer te gebruiken. Ik merk dat ik veel minder snel moe ben op de ligfiets: voor mijn gevoel had ik qua bukfiets inspanning zo’n 40 kilometer gefietst, maar op de teller stond al meer dan 80 kilometer. Ook als ik ’s avonds de laatste kilometers weg trap gaat dat op een ontspannen manier zonder pijn in de pols en het achterwerk. De enige nadelen voor mij zijn het niet 100% goed passende zitje en het kijken (vooral als je een weg wilt oversteken) gaat iets moeilijker dan op de bukfiets.

Ik werd zoals helaas vrij gebruikelijk is in Duitsland bijna aangereden door een automobilist die met vrij hoge snelheid uit een zijstraat vlot de autoweg waar mijn fietspad naast liep op wilde rijden. Gelukkig ben ik hier goed op ingesteld en bij iedere zijweg heb ik altijd beide handen bij de remhendels en minder ik ook iets vaart, zodat ik snel stil stond. Ik kon de bestuurder door het abrupte remmen naar voren zien bewegen in zijn stoel. Tevens was bij het lawaaisportcentrum een boel activiteit, ook ’s avonds toen ik daar langs fietste op de terugweg. Meerdere vrachtwagens passeerden mij en deze gingen netjes opzij de berm in voor tegemoetkomende auto’s die voor mij reden. Echter voor mij gingen ze niet opzij zodat ik geforceerd werd de berm in te rijden, ondanks mijn zeer goede verlichting en reflectie. Normaal neem ik altijd initiatief direct de berm in te gaan voor grote voertuigen, maar omdat er ontzettend veel vrachtwagens over deze kleine achterafweg reden had ik daar dit keer geen zin in. Daarnaast voerden ze heel veel en fel licht: een hele rij van lampen aan de voorkant die niet gedimd werden. Toen ik de berm in werd gedrukt schreeuwde de chauffeur ook nog iets onverstaanbaars uit het raampje. Wat mij opviel was dat deze vrachtwagens veel langzamer reden dan ik van professionele vrachtwagenchauffeurs gewend ben. Ook na mij gepasseerd te hebben bleven ze opvallend langzaam rijden. Ik vraag mij af, of dit wel bevoegde chauffeurs waren. Daarna kreeg ik nog een paar keer geen voorrang waar ik wel voorrang had en passeerde een fietser zonder verlichting die druk met zijn telefoon bezig was. Ik heb het allemaal weer overleefd en het was een aangename fietstocht. Als de knieproblemen ook snel weggaan kan ik de afstanden weer mooi opvoeren!

Hierbij een video waar ik langs de Eems fiets, iets ten zuiden van Papenburg:

Total distance: 131557 m
Total time: 08:32:51
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *