Onderhoud aan de ligfiets, rugpijn en scheenbeen pijn

Onderhoud

vanmiddag ben ik met enige tegenzin toch maar aan de slag gegaan met het vervangen van de 2,5 lange ketting en het midden voorblad van de ligfiets. Tevens heeft de achterrem een nieuw setje rem blokjes gekregen want die zagen er ook aardig opgebruikt uit.

Ik heb altijd een hekel aan deze klus, vooral bij de ligfiets want je krijgt er ontzettend vuile handen van. Ik kan niet goed met handschoenen aan werken dus ik gebruik mijn blote handen voor deze smerige klus.

Nadat het achterwiel weer in het frame zat moest ik de achterrem weer uitlijnen. Ik moet zeggen dat de schijfrem ook aardig wat onderhoud en tijd kost, hoewel het wel goed functioneert. Het grote voordeel is dat de velg heel blijft. De spaken krijgen wel wat meer de verduren maar tot mij verbazing is er in de bijna 24.000 km slechts 1 spaak in het achterwiel (cassette kant) gebroken, ook nog op een bijzondere plaats: in het midden. Dus niet bij het bochtje waar de spaak de flens van de naaf uit komt, waar de spaken aan de cassette kant aardig verdund zijn omdat daar al een aantal keren de ketting langs is geschuurd omdat de achterderailleur kennelijk niet goed afgesteld stond.

Vanwege die beschadigingen van de spaken overweeg ik voor een grote tocht deze spaken toch maar preventief te vervangen. Ook zijn de irritante flut kwaliteit spatboren weer kapot. Spatboren zijn altijd van de slechts mogelijke kwaliteit gemaakt zodat ze na een pekel winter weer aan alle kanten los zitten. Ik ga binnenkort eens bij mijn dealer informeren of er ook winter bestendige spatborden bestaan.

Rugpijn en scheenbeen pijn

Aanvankelijk verdacht ik de ligfiets van de rugklachten. Ik fietste nauwelijks met de rechtop fiets en voor zover ik weet zit ik goed en lig ik ook goed in mijn bed. Ik kreeg steeds meer een afkeer voor de ligfiets, vooral voor het stoeltje. Daarom ben ik uit frustratie maar wat vaker met de rechtop fiets gaan fietsen. Aanvankelijk leek dit beter voor de rug: geen klachten. Echter na ongeveer 77 km tijdens de fiestocht van gisteren op de rechtopfiets kreeg ik weer wat rugpijn net onder de rechter arm waardoor naar links draaien en over de schouder kijken wat pijnlijk was. Bij thuiskomst kreeg ik opeens flinke steken in de onderrug.

Ook heb ik sinds de tocht van gisteren duidelijk meer last van het rechter scheenbeen. Dezelfde pijn als vorig jaar. Kortom: de pijntjes en problemen komen misschien helemaal niet specifiek van de ligfiets. Verder moet ik zeggen dat het comfort op de rechtop fiets ver te zoeken is. Ik heb het eigenlijk wel weer gehad met dat gehang op het harde stuur. Ook het voorover bukken is volgens mij niet beter dan liggen in een stoeltje. Kortom, de kans is groot dat ik toch weer meer ga ligfietsen. Ik krijg ook steeds meer de indruk dat dat toch beter voor mijn lichaam en geest is.

Ook de verkeersveiligheid op de ligfiets lijkt niets onder te doen voor de rechtop fiets: gister avond ik reed erg langzaam op het fietspad en de naderende auto reed heel langzaam van een parkeerkplaats af, over het fietspad. Precies dezelfde situatie als in het voorjaar van 2012 in Duitsland. Ik kon duidelijk zien dat de bestuurder druk bezig was met het kijken en concentreren op de autweg. Hoewel ik met verlichting aan vlak bij hem was merkte hij mij niet op. Pas toen hij half op het fietspad stond remde hij plotseling. Dit soort dingen maak ik vaak in Duitsland mee dus ik rijd in zulke situaties langzaam en heb de handen bij de remhendels. Ik ga er altijd vanuit dat andere verkeersdeelnemers mij niet tijdig zien. Dit keer zat ik op de hoge rechtopfiets, dus de bestuurder kon niet met de “je ziet ze niet” smoes komen. Overigens is bovenstaand soort incident ook de reden dat ik in Duitsland tegenwoordig steeds vaker op de autoweg (indien het een kleine rustige weg betreft) rijd in plaats van op een naast gelegen fietspad: de automobilisten kijken altijd wel goed naar de autoweg als ze van een zijstraat deze weg op willen rijden. Verder zijn de meeste Duitse automobilisten ook niet zo vervelend als de Nederlandse automobilisten die direct gaan toeteren als je op de autoweg gaat fietsen.

Overigens maak ik mij nu niet meer zulke grote zorgen over de scheenbeen pijn als vorig jaar want die ervaring leert dat zelfs bij matige scheenbeen klachten je gewoon op vakantie kunt, mits je heel rustig doet in het begin.

1 thought on “Onderhoud aan de ligfiets, rugpijn en scheenbeen pijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *