Rugklachten, genormaliseerd fietsen en ligfietsen

Hoi,

de afgelopen dagen heb ik weinig gefietst. Ik ligfiets bewust bijna niet op dit moment om zo uit te zoeken (of een poging doen tot) waar de rugklachten vandaan komen.

Ik heb zowel onder als boven rugklachten. Ik vermoed dat de onderrug klachten zijn ontstaan door scheef voor mijn computer zitten. De bovenrug klachten zouden wel eens door het ligfiets zitje ontstaan kunnen zijn: al tijdens mijn eerste ligfietsvakantie in 2012 kreeg ik af en toe een wat oncomfortabel stijf gevoel boven in mijn rug. Het harde aluminium zitje lijkt wat te klein voor mij, of de vorm is niet goed voor mijn lichaam.

Ik heb daarom vandaag maar de ijzerzaag gepakt en 2 inkepingen gezaagd (niet in het zitvlak maar in het frame waar het zitvlak aan vast gelast is) waar het zitje bovenin de laatste knik maakt. Hierdoor maakt het zitje nu geen scherpe bocht meer bovenin. Daarna heb ik even een klein stukje proef gereden en het lijkt er op dat het een verbetering is: ik voel het vervelende drukpunt niet meer. Echter blijft de rug nog wel wat stijf.

Tevens heb ik ontdekt dat het voorste bevestigingspunt van het zitje 2 montage opties heeft: het zitje kan hier zo’n 2 cm hoger gemonteerd worden dan de stand bij levering van de fiets. Dit, in combinatie met de laagste stand van het achterste bevestigingspunt van het zitje, zorgt voor de meest platte officiele stand die dit frame biedt. Ik vraag mij namelijk af of een plattere houding misschien comfortabeler is voor de rug. Ook heb ik de indruk dat je veel beter kunt klimmen als je zo vlak mogelijk in de fiets ligt.

Helaas blijft deze fiets een vrij rechtop model. Daarom wil ik in de toekomst eens wat modellen proberen die geschikt zouden zijn voor lange mensen en waarvan het zitje platter ingesteld kan worden.

Ik heb besloten voorlopig wat meer op de rechtopfiets te gaan trainen, afgewisseld met ligfietsen. Op deze manier kan ik tegen de tijd dat ik op fietsvakantie wil de fiets kiezen waar ik op dat moment het prettigste op fiets.

4 thoughts on “Rugklachten, genormaliseerd fietsen en ligfietsen

 1. Hoi,

  Dat is rigoureus, de zaag in de fiets zetten! hopelijk is het de oplossing.
  Wat mij nog te binnen schoot na mijn vorige opmerking, is de afstelling van je neuspijp correct? Ik kan mij voorstellen als die net iets te lang staat je onderuit zakt door te weinig weerstand op het verste punt van de trapbeweging. Zeker met SPD pedalen, zonder zouden in dat geval je voeten makkelijk van de trapper schieten.
  Een mooie stukje over klimmen op de ligfiets waarin jouw mening bevestigd wordt vindt je hier.
  http://www.fietsersafstappen.nl/ligfietsen/klimmen-op-de-ligfiets/

  Sucses verder.

  • Hoi Peter,

   ik heb ook een tijd zitten twijfelen of ik de stoel wel wilde bewerken. Maar omdat ik de bovenrug klacht altijd al heb gehad met deze fiets op 1 specifiek punt besloot ik het maar te proberen. Niets doen is ook niet beter. Ik moet nu het bovenste stuk van het zitje nog vastzetten maar ik heb wel de indruk dat er 1 drukpunt minder is door deze bewerking. Ik blijf wel van mening dat het zitje vrij smal is en dat de schouderbladen net buiten het zitje vallen aan de zijkanten wat misschien ook niet optimaal is.

   Ik denk niet dat de trappers te ver weg staan, ik kan stil in het zitje liggen als ik trap, maar het kussen is nogal glad en omdat ik in de winter een regenbroek draag glijdt dat zondermeer snel, vooral als wat rechtop zit.

   Bedankt voor de link over het klimmen met de ligfiets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *