Midwintertocht

Gisteren heb ik zoals gepland de midwintertocht gefietst. Vorig jaar kwam ik op het idee om op de kortste dag van het jaar de langste fietstocht van het jaar te fietsen. Echter kwam het er vorig jaar niet van dus wilde ik het dit jaar proberen en dat is gelukt.

De grootste dagtocht van dit jaar was tijdens mijn eerste fietsvakantie dit jaar. Toen fietste ik op de laatste dag van Bremerhaven naar Emmen en deed daar 193 km over. Eigenlijk leek het mij leuk om dan ook maar gelijk het afstandsrecord te proberen verbreken. Dat was 245 km die ik vorig jaar naar Nijmegen reed.

Waar ik zelf vooral de moeilijkheid in zag was eventuele vorst met sneeuw en ijzel. Gelukkig bleek het gisteren erg zacht te zijn met zo’n 6 tot 8 graden boven nul. Er stond echter wel een flinke wind, windkracht 5 volgens het knmi, de wind zou uit het zuiden komen maar volgens mij kwam hij uit het zuid westen. Er zou niet zoveel regen vallen.

’s Morgens stond ik om 6:45 uur op en na het ontbijt en aankleden bevestigde ik mijn fietstassen aan de ligfiets en vertrok ik om 7:15 uur. Het was nog donker en stil op de weg. Het was droog en vrij warm. Even buiten Emmen begon het achterspatbord weer aan te lopen. Ik had het vervelende spatbord de vorige avond nog gecontroleerd maar ik heb altijd problemen met spatborden. Na zo’n 5000 km beginnen ze door te roesten, af te breken, scheuren en lawaai te maken. Gelukkig had ik ducttape bij mij en fixeerde ik de schroefverbinding. Daarna moest ik nog twee keer stoppen en bleek dat op een plek waar ik niet bij kon ook iets los zat. Het gerammel werkte op mijn zenuwen en hoewel de fiets heel soepel rolde en ik met de wind in de rug 30 km/h of zelfs iets meer reed, voelde ik mij onrustig door het vervelende spatbord.

Tot mijn verbazing hield het gerammel na een tijdje op. Binnen twee uur tijd was ik Bourtange gepasseerd en reed ik Duitsland binnen. Het ging erg hard voor mijn doen, stevig opgepompte banden en een flinke wind in de rug waren de oorzaak hiervan. Via fraaie rustige landweggetjes reed ik door naar Rheden waar ik bij de bakkerij die bij de supermarkt in zat een koffiepauze nam. Ik bestelde direct maar twee koeken voor de energie. Voor deze grote tocht besloot ik geen brander mee te nemen om tijd te sparen.

Daarna reed ik via Weener langs de Eems omhoog. Ik passeerde Leer dat aan de andere kant van de rivier lag. Via Bingum, Jemgum, Midlum, Hatzum, Ditzum en Pogum reed ik langs de Eems naar de Dollard. Deze route had ik al eens eerder in een nazomer gefietst. Toen was het nog vrij lang licht, ik dacht tot ongeveer 21:00 uur. Toen besloot ik bij Delfzijl om weer huiswaarts te gaan. Dit keer wilde ik dat niet doen en doorfietsen tot het noordelijkste punt van het vasteland van Nederland: de Noordkaap bij Uithuizermeeden.

Toen ik bij Pogum langs de Dollard zuidelijk fietste reed ik bijna recht tegen de wind in. Dit viel behoorlijk tegen, de snelheid halveerde van ongeveer 30 km/uur naar 15 km/uur. Ik merkte ook dat de knieën het er zwaar mee hadden dus schakelde ik naar een extra lage versnelling. Het voordeel van de extra toeren die je maakt is dat het lichaam ook lekker warm blijft en het voelt lekker soepel aan. Bij Nieuw Statenzijl maakte ik gebruik van het houten huisje met bankje om wat te eten en te drinken.

Daarna ging het weer makkelijker en reed ik zo’n 18 km/uur tot 20 km/uur. De stukjes die recht omhoog gingen verliepen nog gemakkelijker en sneller. Ik reed door een industrieterrein voor Delfzijl waar een boel stoom uit de installaties spoot. Het rook er ook bijzonder. Helaas heb ik hier weinig foto’s gemaakt. Daarna reed ik het centrum van Delfzijl in voor een koffiepauze. Er was een kerstman op koets met paarden en er waren aardig wat mensen.

Daarna reed ik door een vrij leeg landschap langs de Eemshaven naar de Noordkaap. Het waaide behoorlijk voor mijn gevoel. Toen ik arriveerde bij de Noordkaap klom ik op de dijk en parkeerde ik mijn fietst tegen het bankje naast het monument. Het waaide wel erg hard hier: de fiets viel ondanks dat ik hem stevig neergezet had twee maal om. De kleding maakte een boel lawaai en het statief bleef ook niet staan. Uiteindelijk besloot ik de statief poten maar in de grond te prikken zodat hij goed bleef staan. Na wat foto’s te hebben gemaakt en van het uitzicht te hebben genoten besloot ik aan te terugweg te beginnen. Dit was in ieder geval een bijzonder doel, vooral vanwege de forse wind. Het deed mij een klein beetje denken aan de Noordkaap in Noorwegen die ik bij windkracht 6 (gemiddeld) bereikte.

Zoals ik al had gedacht viel het behoorlijk tegen om tegen de wind in te fietsen. Het stukje langs de dijk naar Warffum bleek behoorlijk zwaar. Het begon nu ook onafgebroken te regenen en de regen waaide aardig hard in mijn gezicht wat niet echt comfortabel was. Af en toe daalde de snelheid naar slechts 14 km/uur. Ik liep een uur voor op mijn schema dus dat was fijn. Toen ik in Warffum arriveerde reed ik verder via Rasquert, Winsum, Sauwerd en Adorp naar Groningen. Het bleef regenen en op een gegeven moment ging de regen toch door mijn jas heen.

Ik had de aanname gedaan dat het na Groningen beter zou worden met de wind omdat ik daar meer door bos gebiedjes zou rijden. In Groningen maakte ik wat avond foto’s want de boten waren fraai verlicht. Na gegeten te hebben reed ik inderdaad via bosrijke gebieden verder en viel het mee met de wind, afgezien van open stukjes waar het wel stevig waaide.

Bij Gieten moest ik een stukje omrijden omdat een tunnel gesloten bleek te zijn. Daarna reed ik in bekend gebied en kon ik de snelheid weer wat verhogen naar 18 km/h tot 20 km/h. Rond 1:00 uur arriveerde ik bij mijn huis. Ik was voldaan moe maar niet uitgeput.

Tijdens de tocht zag ik ’s morgens de verlichting in de woningen die ik passeerde aan gaan en ’s middags gingen ze nog een keer aan. Zowel ’s morgens als ’s avonds kun je de huizen in kijken en zie je vele verschillende inrichtingen van ouderwets tot modern. Ook heb ik weer aardig wat dieren gezien: konijnen die steeds voor mijn wiel rennen, schapen, (roof) vogels, een muis en een vrij grote ree die in het bos vlak voor mijn fiets passeerde.

Total distance: 277954 m
Total time: 17:55:15
Download

5 thoughts on “Midwintertocht

  1. Hoi Wilco,

    dank je. Het was inderdaad een hele fijne fietstocht. Volgens de GPS is de totaalafstand 277 km. Overigens was jij met je velomobiel denk ik beter af geweest bij de kust met al die wind 🙂

    groeten, Jeroen.

  2. Hoi Jeroen, Lange tocht,vooral met toch niet zo goed weer,mooie foto’s.
    Goede kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar met veel fiets kilometers.
    Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *