Lappeenranta

Hoi!

de tweede nacht op de camping in Kotka was helaas wat minder rustig dan de eerste dankzij een groep arrogante toeristen uit Frankrijk. Al eerder viel mij op dat Franse jongeren hier in groepen kamperen en vaak laat gaan slapen en geen rekening houden met mensen die na elf uur willen slapen. Deze club was tussen twaalf en twee uur ‘s nachts regelmatig met autodeuren aan het smijten en om vijf voor twee ben ik kwaad naar de Fransman gelopen met de mededeling dat hij zijn asociale gedrag direct moest stoppen. Hij reageerde met onverstaanbare woorden, maar de Finse bewaker legde rustig aan de man uit dat hij niet continu met zijn deuren kon smijten midden in de nacht op het tentterrein.

Dit gezeik leverde mij de nodige stress op en ik kwam de volgende dag moeilijk mijn bed uit. Niettemin ging het fietsen goed. Ik kwam door verassend leuke plaatsjes zoals Hamina. Toen ik op de camping in Virolahti kwam zag ik een a4 papier met de tekst “no tents”. De eigenaar weigerde mij wat vervelend was want in de campinggids staat en tentprijs vermeld. Het kwam niet gastvrij over want er waren weinig bezoekers en er lag een mooi grasveld. Twee dagen terug kwam ik ook al zo’n vage camping tegen waar je alleen op vrijdag, zaterdag en zondag in de maand augustus kon inchecken. Bezoeken zonder inchecken buiten deze dagen resulteerde in een boete van 70 euro. De Zwitserse fietser was ook bij deze camping geweest en had daar de eigenaar ontmoet en die had verteld dat de receptie was gesloten en dat hij pas in het weekend kon inchecken. Voor mij komt het allemaal erg vaag en ongastvrij over. Ik kon een stuk terug fietsen voor de andere camping maar dan zou ik de volgende dag weer dit stuk. Moeten fietsen en daar had ik geen zin in. Ik besloot maar door te fietsen naar Lappeenranta wat nog een aardig eind bleek te worden maar het was prachtig zonnig weer en het was nog vroeg. Langs de weg zie je veel reclame in het Russisch en ik zie veel Russische auto’s en vrachtwagens hier op de weg. Ook bezoeken de Russen hier veel de campings maar je hebt er geen last van ze zijn rustig en lijken vrolijker dan de Finnen.

Eerst reed ik op een driecijferige weg waar toch vrij veel Russisch vrachtverkeer op zat en waar de maximum snelheid honderd was en er waren vangrails. Daarom volgde ik mijn geplande route die vaak deze weg verliet en via matige gravelwegen soms vlak langs de grens met Rusland ging. Het dichtstbijzijnde punt lag 350 meter verwijderd van de grens en overal zag ik waarschuwingsborden en getapte bomen met grens waarschuwingen. Op sommige punten stond douane te surveilleren.

De afstand ha ik onderschat en ik moest in de avond harder fietsen om tegen donker Lappeenranta te halen waar ik na 178 km om negen uur ‘s avonds arriveerde. Ik had nog niet gegeten en weinig pauze gehouden omdat de gravelwegen veel tijd kostten. Gelukkig was de receptie van de camping nog open en kwam ik op een leuke groene camping vol met Russen.

Ik heb goed geslapen en vandaag houd ik een rustdag in Lappenranta. Het is weer lekker zonnig weer. Morgen wil ik naar Savonlinna fietsen maar de camping is hier al gesloten en de camping ervoor ook dus dat wordt wildkamperen en of een hotel. Het is wel jammer dat veel campings nu sluiten of soms al gesloten zijn maar ik wil graag het kasteel in Savonlinna bezichtigen dus ik fiets morgen wel die kant op.

no images were found

4 thoughts on “Lappeenranta

 1. Ha Jeroen, wat ben je weer een prachtige reis aan het maken. Vorig jaar was ik daar ook. Toen ben ik naar Ilomantsi gereden en daarna over de 522 naar Lieksa. Bijna geen auto’s wel veel gravel maar in goede conditie. Vlak langs de Russische grens en veel oorlogs monumenten. Als je in Lieksa aankomt moet je even bij Taiga Maya naar binnen (oud schooltje) een doe Sergei en als ze er er is zijn vrouw Regina de groeten van me. Je kan er voor niet al te veel eten en overnachten. Het ziet er echt heel leuk uit en is de moeite waard. Hoop dat je goed weer houd, want in het noorden is de herfst al aangebroken… Groetjes,
  Arthur

 2. Hoi Arthur,

  bedankt voor je reactie. Helaas stop ik in Lappeenranta. Waarschijnlijk kom ik hier nog wel een keer terug op een volgende Scandinavie tocht dus je tips zal ik onthouden, bedankt daarvoor!

  groeten, Jeroen.

  • Geen onverstandige keuze Jeroen, ik dacht al dat het behoorlijk koud kon worden ’s nachts als je hoger Finland in zou trekken. Bewaar de rest gewoon voor een volgende keer. Zelf ben ik weleens in een 3 persoons hut van Travemunde naar Helsinki gevaren en hoewel de hutgenoten aardige gasten waren heb je bijna 3 dagen geen enkele privacy. Volgende keer zou ik een slaapstoel nemen en snel een van de grote banken bij de bar confiskeren om daar iedere nacht een paar uurtjes op te pitten 😉 veilige terug reis toegewenst….

   • hoi Arthur!

    dank je. Ik moet zeggen dat ik nadat het geld van de rekening afgeschreven was, ik het wel een fijne gedachte vind. Vandaag nog even lekker Helsinki bekeken en morgen mooi een eigen hut.

    Ik zal bij thuiskomst mijn mail lezen, dan kan ik eindelijk weer inloggen op mijn inbox. Inmiddels toch maar een smartphone gekocht hier in Finland, ben ik weer iets meer bij de tijd 🙂 En het is vrijwel 100% zeker dat ik hier een volgende keer weer terecht kom, ik zeg ieder jaar dat het de laatste keer Scandinavie was om het volgende jaar toch weer hierheen te gaan.

    p.s.: hoe is je mega tocht van 1200 km gegaan?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *