Zesde editie Appelflappentocht Ter Apel

Gisteren hebben we de zesde editie van de Appelflappentocht gereden. Het is de eerste keer dat ik een tocht organiseer en dan is het toch even spannend of alles goed gaat verlopen. Zo kreeg ik enkele dagen voor de tocht nog een flinke pech met mijn achterrem en vroeg ik mij even af of ik wel voldoende appelflappen had besteld.

Het heeft de hele week geregend maar toen ik gisterochtend rond half negen van huis vertrok was de hemel voor de verandering eens niet volledig grijs. Toen ik op mijn fiets lag en in mijn fietsritme kwam begon ik al snel meer ontspannen te worden. Om twintig voor tien arriveerde ik bij ons verzamelpunt hotel Boschhuis in Ter Apel. Niet lang daarna arriveerde Marten, een ligfietser die ik tijdens de vorige Appelflappentocht in Schermerhorn heb leren kennen. Hij had zijn fotocamera meegenomen en dat is leuk want dan kan ik ook mijzelf eens op de foto zien.

Rond half elf kwam er een groepje Duitse ligfietsers aan. Tot mijn verbazing waren het er zes. Aanvankelijk vroeg ik mij al af of er enkele mensen zouden afhaken, maar het leek er op dat we een mooie groep kregen! Ik ben even naar buiten gelopen om kennis te maken. De Duitse liggers kwamen uit Rütenbrock en enkelen kwamen zelfs uit München. De meesten hadden vrij lage ligfietsen met zijtassen wat een fraai gezicht was. Er was ook onverwacht een vrouw uit Sellingen (ligt vlak boven Ter Apel) gekomen. En Harrie, een ligfietser die ik ook tijdens de vorige Appelflappentocht heb leren kennen, was inmiddels gearriveerd.

Uiteindelijk bestond de groep uit elf mensen, meer dan ik had verwacht. Na wat sleutelen op de parkeerplaats zijn we iets over elven vertrokken richting Bourtage. Tot mijn verbazing brak de zon ook door en was de hemel mooi blauw. Ik begon steeds meer vertrouwen in een goede en aangename tocht te krijgen. De mensen waren allemaal erg ontspannen en rustig.

Het eerste stukje ging over een slingerend betonpad door een stukje bos. Al snel hoorde ik “stop”, er bleken twee mensen te zijn uitgegleden. Gelukkig hadden ze zich niet erg bezeerd en ook de fiets was onbeschadigd gebleven. Daarna vervolgde onze tocht via Ter Borg en Jipsinghuizen naar Bourtange. Op het pleintje in de vestingplaats Bourtange heb ik een groepsfoto gemaakt. Daarna hebben we appelflappen en koffie geconsumeerd in een café in Bourtange.

Vervolgens begonnen we aan de terugweg. We hadden nu de wind tegen en we fietsten door een kaal agrarisch gebied vlak langs de grens. Het tempo ging iets omlaag want het was duidelijk inspannender om met deze tegenwind te fietsen. Ook stond de zon erg laag. Vanaf Hasseberg zijn we langs het Ruiten-A kanaal terug naar Ter Apel gefietst. We kregen nog een verplichte pauze omdat een ligger een lekke band had.

Toen we weer terug in Ter Apel waren bood de familie Bentlage aan om gezamenlijk bij hen thuis in Rütenbrock koffie te gaan drinken. Omdat het restaurant in Ter Apel toch behoorlijk vol zat besloot ik mee te gaan naar Rütenbrock. Dan wist ik ook gelijk waar ze woonden. Ze bleken op een plaats te wonen waar ik regelmatig langs kom tijdens mijn vele bezoeken aan Duitsland.

Ik mocht ook nog even de Challenge Jester van Ulrich uitproberen. Ik was nieuwsgierig hoe zo’n lage racer zou rijden. Het was even wennen om zo laag door de knieën te moeten om bij het zitje te komen maar toen ik eenmaal op de fiets lag reed ik zonder moeite weg. Het rijgedrag van de fiets beviel mij goed, hoewel ik slechts een klein stukje heb gefietst. De fiets voelt lekker stijf aan. Ik had ook geen last van de ketting die naast het voorwiel loopt.

Daarna zijn we naar binnen gegaan om koffie met gebak te consumeren. Dit was een leuke afsluiting van een geslaagde toertocht. Het eerste stukje van de terugweg heb ik met een ligfietser meegefietst die net over de grens in Duitsland woont. Daarna de laatste kilometers weer alleen door het open veld naar huis.

Total distance: 86154 m
Total time: 09:45:28
Download

4 thoughts on “Zesde editie Appelflappentocht Ter Apel

 1. Prachtige foto’s! Zelf heb ik een Challenge Seiran en Strada velomobiel. Ben gisteren naar Zwolle gegaan en heb aan de oliebollentocht meegedaan. Voor de eerste keer, fantastisch evenement.

  Een goed ligfiets 2013!

 2. Hoi Wilco,

  bedankt voor de complimenten. Je hebt op de OBT-dag ook een mooie dagafstand gereden lees ik in je verslag.

  Jij ook een goed en liggend 2013! En wellicht tot ziens op een ligfietstreffen.

  groeten, Jeroen.

 3. Haa Jeroen,
  Gelukkig had ook jullie groep mooi weer. Bij “ons” kun je nog in je schulp kruipen, bij een open ligger is goed weer dus extra fijn. Leuk dat je in zo’n uithoek van het land een mooi groepje verzameld hebt gekregen. Super.
  En dat de tocht zonder grote hindernissen kon worden verreden natuurlijk.

  Sportieve groet van Quesjer

  • Hoi Quesjer,

   bedankt voor je berichtje. Ja het was prachtig weer, de opkomst was inderdaad best goed, we waren met een mooie groep. Zo te lezen hadden jullie ook goed weer?

   Ik las op verschillende blogs dat de OBT ook geslaagd was, een hele prestatie lijkt mij om zo’n groot evenement te organiseren!

   groeten, Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *