De gehaaste en onverantwoorde automobilist

Hoi,

ik kon het niet laten een negatief berichtje te posten, hoewel het natuurlijk zinloos is om te doen. Vandaag werd ik weer eens keihard afgesneden door een automobilist die, zoals erg vaak, totaal geen respect voor verkeersregels en fietsers heeft. De gemiddelde automobilist heeft het veel te druk met het racen naar zijn eindbestemming en de zwakkere partij (de fietser) wil hij daarom niet zien in het verkeer en deze krijgt daarom geen voorrang, ook niet op voorrangslocaties. (er is gelukkig nog altijd een te kleine groep automobilisten die wel heel netjes en verantwoord rijdt!)

Vanmiddag na een fietstocht waarbij ik weer verschillende verkeersovertredingen heb gezien door gemotoriseerd opgehaast verkeer, zag ik tijdens het schoonmaken van mijn huis mijn buurvrouw naar beneden lopen. Ze vroeg of ik de klap ook had gehoord, maar gelukkig had ik geen klap gehoord. Het bleek dat er een meisje op de fiets was aangereden door een automobilist en het zou een flinke klap zijn geweest volgens mijn buurvrouw.

Buiten zag ik een meisje op de grond naast haar fiets liggen op een fiets-oversteekpunt waar fietsers voorrang zouden moeten krijgen. (wettelijk gezien dan) Echter leert de praktijk dat je in veel gevallen geen voorrang krijgt want de gemiddelde opgejaargde Nederlandse automobilist moet overal doorrijden, zo ook hier. Gelukkig kon het meisje nog wel onder begeleiding naar de ambulance lopen.

Als je dit soort problemen bij de politie meldt, wordt je vaak niet serieus genomen. “U kunt maar beter stoppen meneer, dan dat u u laat aanrijden” lachen ze dan vaak. Ik vraag mij af of het niet erg hoog tijd wordt dat automobilisten en scooterbestuurders perdiodieke examens moeten krijgen? Door het asociale gedrag van een te grote groep gehaaste automobilisten en scooterbestuurders zou betekenen dat ik iedere week aangereden zou worden indien ik zelf niet het initiatief zou nemen om (ten onrechte) voorrang te verlenen op punten waar ik als fietser voorrang heb. Ik krijg sterk de indruk dat een te grote groep automobilisten zich totaal niet bewust is van het feit dat de auto een moordwapen kan zijn.

Overigens is het vaak zo dat indien je op een ligfiets fietst, je voor een aantal mensen per definitie zelf verantwoordelijk bent voor je onveilige vervoermiddel. Veel mensen hebben het volledig onjuiste idee, dat een ligfiets een levensgevaarlijke fiets is. Ik begrijp dit nog steeds niet: de partij die in voertuigen rijdt met een enorme massa, enorme kinetische energie en enorm frontaal oppervlak en soms (SUV auto’s) ook nog eens een enorme hoogte en lengte, deze mensen die dus in feite het hele zicht wegnemen voor andere verkeersdeelnemers, zijn van mening dat de ligfiets levensgevaarlijk is: want je ziet ze niet en ze gaan zo snel…

Ik heb mijzelf daarom aangeleerd om op iedere kruizing / oversteekpunt en bij iedere wijziging van mijn positie op de weg te kijken en vaart te minderen / te stoppen, ook op zeer overzichtelijke oversteekpunten waar het vooraf al duidelijk is dat je direct kunt oversteken. Beter een paar keer onnodig afremmen, dan een keer aangereden worden!

2 thoughts on “De gehaaste en onverantwoorde automobilist

  1. Ik zat wat te lezen over je fietstochten op deze site. Leuk om te volgen, zelfs al zijn de posts wat ouder. Toen ik dit stukje van je had gelezen, was er genoeg herkenning, om even te reageren. Ik heb geen auto, geen rijbewijs. Alles gaat met de fiets. Stadfiets (simpel ding, vervangbaar), vakantiefiets (lekker licht rijdende Giant) of bakfiets (elektrisch ondersteunde Urban Arrow, als ik boodschappen doe of met mijn zoontje op pad ga) zijn de keuzes. Hoe vaak ik niet in situaties kom, waar automobilisten zich gedragen, zoals jij omschrijft… Eigenlijk elk ritje wel minstens één keer, meestal meer. En dat voor een stad als Nijmegen, die niet eens erg groot is. En inderdaad: aangifte levert vaak niks op. Één keer had ik genoeg getuigeverklaringen van een serieus opzij moeten springen. Wat denk je? Na flink aandringen werd mijn aanklacht opgenomen. De chauffeur zou een vermaning krijgen. Een standje dus, alsof het een kind betrof, die ongevraagd een koekje uit de trommel had gepakt, in plaats van iemand die bijna een moord had gepleegd. Waanzin.

    • Hoi bedankt voor je reactie erg leuk om te lezen dat er nog meer mensen zijn die de fiets als primair transportmiddel inzetten! Ik zou graag alleen positieve verhalen posten maar dat zou geen eerlijk realistisch beeld geven van wat ik meemaak. Het probleem is dat 1 idioot voldoende is voor een ernstig ongeluk en ik blijf van mening dat veel mensen te gemakkelijk denken over de kwets baarheid van wandelaars en fietsers. We moeten dus vooral zelf zo defensief en voorzichtig mogelijk zijn.

      Groeten Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *