Laatste dag in Vardoe

Hoi!

vandaag is alweer mijn laatste dag in Vardoe. Ik heb besloten hier het meest aantal rustdagen te houden, dus niet in Kirkenes. Het eiland bevalt mij goed afgezien van het tamelijk koude en wisselvallige weer en ik heb een goed wildkampeergebied en een toeristenkantoor met internet, koffie en zelfs douchemogelijkheid.

Afgelopen nacht heb ik weer de tent in de bush neergezet maar helaas had ik wel een behoorlijk stevige wind en ook regen. De regen is niet zo’n ramp zolang je de volgende ochtend maar weer alles droog in kunt pakken, maar de wind is best irriterend want mijn tent is toch vrij lawaaiig in de wind: vooral het buitententdoek maakt veel lawaai ondanks dat ik alles met grote stukken steen heb gefixeerd.

Gelukkig werd het weer ’s nachts rustiger en scheen de zon toen ik ’s morgens wakker werd. Na het ontbijt heb ik de tent weer ingepakt en kwam de eerste bewolking alweer.

Ik heb vanochtend de kleine kerk bezocht en daarna heb ik het heksenmonument bezocht. Dit was een fraai gebouw (eigenlijk twee gebouwen) en in het langwerpige gebouw zie je alle namen van de heksen die hier verbrand zijn. Maar het was wel indrukwekkend om te bezoeken.

Mijn boot vertrekt komende nacht om 4:15 uur, niet echt een handig tijdstip maar ik moet deze boot wel nemen wil ik 1 back-up mogelijkheid overhouden mocht ik de boot missen. Zo haal ik in ieder geval mijn vliegtuig aanstaande dinsdagmorgen. Ik blijf hierna dus nog twee dagen in Kirkenes.

Bij dezen weer wat foto’s van vandaag:

4 thoughts on “Laatste dag in Vardoe

 1. Hallo Jeroen,

  leuk om je avonturen te lezen en daarmee de belevenissen van de laatste dagen. Het bezoek aan het eiland Hornøy zou mij zeker ook leuk hebben geleken. Een beetje volgens spotten. Wel dat er vogelspotters waren. Hopelijk hebben ze je nog wat veel kunnen vertellen over de aanwezige vogels. Dat geeft altijd wel een duidelijke meerwaarde aan een dergelijk bezoek is mijn ervaring.

  Vardø zelf is trouwens wel een bijzonder plaats lijkt me. Alleen al vanwege de locatie en daarmee het klimaat wat het heeft. Het is de enige West-Europese plaats met een arctisch klimaat. Dit betekent dat de gemiddelde temperatuur in de zomer niet boven de 10 graden Celsius komt. Geen wonder dus lijkt me dat het winderig kan zijn en daarmee niet al te warm. Je moet er dus vooral niet heen gaan voor het mooie en warme weer 🙂 Lijkt me toch een bijzondere plek om eens een keer heen te gaan ook omdat het zo vlakbij Rusland ligt.

  Het bezoek aan de kerk en vooral het heksenmonument lijkt me bijzonder. Voor de rest zal er verder ook waarschijnlijk niet veel fraaie gebouwen te zien zijn. Maar daarvoor ga je er ook niet heen natuurlijk. Het is plaats met 2000 inwoners.

  De overtocht naar Kirkenes zal ook wel mooi zijn denk ik. Vooral omdat het zo vroeg is rond 5.00 in de morgen op een schip geeft toch een bijzondere ervaring. Je trouwens ook gewoon kunnen fietsen. Vanaf Vardø naar Kirkenes is maar 180 kilometer. 🙂

  Volgens mij is er in Kikenes niet veel te zien, maar dat kan ik ook fout hebben. Ik zou toch nog even naar de Russische grens gaan die erop 5 kilometer afstand is. Niet dat er veel te zien zal zijn, maar puur de gedachte zou mij wel aanspreken.

  Dan moeten we ook maar even weer afspreken bij thuiskomst. Geniet echter nog maar even van de reis. Het is zo weer voorbij en voor je het weet zit je weer in Nederland.

  Groeten,

  Berny

   • Ja en dan moet ik toch weer de halve route over een reeds gereden weg fietsen wat ik niet echt boeiend vind. Dit keer laat ik mij vervoeren en misschien wordt het wel een mooie tocht.

  • Hoi Berny!

   ja het arctische klimaat is duidlijk merkbaar; het wordt overdag niet veel warmer dan 8 a 9 graden en het weer is nogal wisselvallig, nat en winderig. Niet echt wat je zegt om heel lang te verblijven, dus 3 nachten wildcamperen is voor mij een mooie test.

   Ja de trip van hier naar Kirkenes lijkt mij ook mooi, vooral het stukje kust als je het land voor Kirkenes invaart lijkt mij mooi. Alleen wel jammer van het klote vertrek tijdstip.

   Ja lijkt mij goed idee, ik meld mij wel als ik weer in Nederland terug ben.

   groeten! Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *