Nesseby

Hoi!

eindelijk weer eens een internetgelegenheid om het weblog te updaten. Vanaf Finland heb ik praktisch geen internetgelegenheden meer gevonden. Het is hier erg afgelegen.

In Kautokeino kwam ik mijn Duitse fietsvrienden weer tegen. Daar heb ik een rustdag genomen en die dag was eindelijk eens zonnig goed weer. De volgende dag ben ik naar Karasjok gefietst waar je 130 km lang niets behalve enkele huizen tegenkomt. Ik had de hele dag regen, nog meer dan in 2009 toen ik ook dit stuk in de regen fietste. Toen hield de regen halverege op, dit keer nam het juist toe.

Vlak voor Karasjok zag ik een jeugdherberg maar 70 euro voor een hut voor 1 nacht was mij te duur, Op de camping heb ik een simpele hut genomen voor 40 euro en toen ik nog probeerde een iets lagere prijs te krijgen werd de campingeigenaar zelfs geirriteerd. Echt sympathiek vind ik de Noren tot nu toe echt niet helaas.

Er bleken enorm veel mieren in het dak van de hut te zitten dus ben ik verhuisd naar een andere kamer met gedeelde keuken waar Australiers zaten die praktisch niets zeiden. Een beetje een rare sfeer hier in Noorwegen. De mensen op straat zeggen ook niets.

Toen ik op de rustdag in Karasjok weer terug op de camping kwam, zag ik de Duitsers weer. Ze waren afgelopen avond laat gearriveerd. We hebben weer samen gegeten en in de tipi tent bij het vuur koffie gedronken en domino gespeeld. Na deze rustdag die in het saaie Karasjok toch geslaagd was (en geen regen!) ben ik weer verder gegaan. Ik had grondig genoeg van alle 50 plussers met hun mega campers en caravans en volgens de campingeigenares zou het oostelijk minder druk zijn. Ik ben in 2009 al op de Noordkaap geweest en ik vond het allemaal wat te ge-hyped dus heb ik besloten naar het meest oostelijke punt van Noorwegen te fietsen en dat is Vadsø.

De Noordkaap vond ik zeker mooi in 2009 maar het was niet mijn doel van mijn fietsreis. Mijn doel was de reis zelf inclusief Duitsland en Nederland en vooral ook Lapland en Zweden. Ik denk dat het ook beter is nu voor een nieuw gebied te kiezen i.p.v. de bekende route naar de Noordkaap.

Ik ben dus gisteren vanaf Karasjok niet links maar rechts afgeslagen en heb de behoorlijk brede rivier die erg fraai door een dal loopt naar Utsjoki gevolgd. Onderweg blokkeerde mijn ketting nog even tussen 2 tandbladen voor omdat een tiewrap van een kettinggeleidewiel stuk was. Dit is een ontwerpfout van de fietsfabrikant en ik moet dit nog eens goed fixen. In ieder geval heb ik het kunnen fixen en daarna fietste ik met pikzwarte vette handen. In Utsjoki heb ik de brug overgestoken want de rivier is de grens tussen Finland en Noorwegen. Ik was nu weer in Finland en bij een snackbar kon ik direct mijn handen wassen. Ik werd heel vriendelijk geholpen, ik kreeg extra sterke zeep om de handen te wassen. Daarna heb ik patat en een hamburger gegeten en kreeg ik nog gratis koffie aangeboden. Direct merk ik weer hoe veel sympathieker ik de Finnen vind vergeleken met de naar mijn mening op toerisme en geld ingestelde ietwat arrogante Noren.

Daarna ben ik weer verder gefietst, dit keer aan de Finse zijde van de grens. Omdat het 5 km na vertrek al begon te regenen en omdat deze regen af en toe in stortbuien overging en omdat het niet meer stopte met regen de hele dag behalve later op de avond, besloot ik weer een hut te huren. Helaas waren op alle campings alle hutten bezet omdat het nu piekseizoen voor de vissers is. Overal zie je nu vissers en bootjes op de rivier. Bij een camping kon de eigenaar mij dus geen hut geven maar hij vroeg of hij mij een gratis sauna aan kon bieden! Hij was al warm gestookt dus dit aanbod heb ik direct aangenomen, Het zal wel toeval zijn, maar ik zit nog maar even in Finland en ik voel mij direct beter en het is direct leuker. Na de sauna heb ik een stukje verder gefietst en de tent in de bush neergezet. Het wildkamperen bevalt mij hier erg slecht omdat er honderden muggen zijn die mij continu aanvallen. ’s Morgens zitten er honderden tussen de binnen en buitentent en je hoort een onafgebroken gezoem. Dit in combinatie met de bijna continue regen en continue bewolking maakt mij vrij depressief.

Ik heb 150 km gefietst deze dag want het hoeft van mij met dit klote weer niet meer zo lang te duren. Vandaag probeer ik nog 100 km te doen, eens kijken hoe ver ik kom want het regent weer onafgebroken en de lucht is erg grijs en donker. Het zou vandaag de hele dag regenen en morgen zou het slechts bewolkt zijn maar niet nat.

Ik hoop Vardø binnen twee dagen te bereiken, het zou een fraaie plaats moeten zijn met oude huizen die nog niet platgebrand zijn in de 2e wereldoorlog, iets wat zeldzaam is hier. Daarna wil ik de boot naar Kirkenes nemen waar ik terugvlieg.

Groeten uit een grauw winderig en erg nat en depressief Noorwegen!

8 thoughts on “Nesseby

 1. Hoi Jeroen,

  Volgens mij was het een erg verstandige beslissing om het campergeweld te vermijden en niet (opnieuw) naar de noordkaap te gaan; hopelijk is het laatste stuk inderdaad wat rustiger en blijven de Finnen zo relaxed; dat zal je gemoedstoestand ook goed doen :-).

  Heb je nog wat extra kleding gekocht ivm de kou daar? Dat zou ook nog kunnen helpen natuulijk.

  Overigens; ik lees de tip van Luap maar ik denk dat het niet verstandig is om met insecticiden te gaan spuiten in een tent aangezien de meeste insecticiden bewezen schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens en de buitentent voor een afgesloten ruimte zorgt. Bovendien zijn vrijwel alle insecticiden schadelijk voor het milieu.

  Groeten en ik wens je ieder dag een warme sauna 🙂

  Matthijs

  • Hoi,

   ik zal inderdaad eens kijken of ik nog wat extra kleding kan kopen hier, inmiddels is het hier overdag ook maar zo’n 8 graden en met die wind is dat toch maar erg matig hoor.

   groeten! Jeroen.

 2. Hoi Jeroen
  Van de hele dag regen ,’snachts die rotmuggen en geen vriendelijke bevolking,
  daar word je niet zo vrolijk van.Je zit nu aan de goede kant van de rivier.Weer
  vriendelijke mensen om je heen daar word je humeur weer beter van.Ik hoop dat
  het laatste eind van je lange tocht droog blijft en dat het een leuke route is.
  Je zit nu al dicht bij Rusland.Leuk dat je die Duitsers steeds weer ontmoet,dan
  heb je nog wat aanspraak.
  Een goede en hopelijk zonnige tocht verder.
  groetjes oma

  • hoi oma,

   bedankt voor je bericht, morgen 1 zonnige dag en daarna weer regen… Ik ga in ieder geval morgen fietsen en proberen veel foto’s te maken omdat deze zon dag zeer bijzonder is hier!

   groeten, Jeroen.

 3. Hee Jeroen

  Wat een verhalen allemaal… Leuk hoor om het zo te volgen online. Vervelend dat je Q*#$^#*$@%* weer hebt. Ik kan me voorstellen dat je daar op den duur zuur van wordt.
  Veel plezier nog met je resterende tocht, en bedankt voor het kaartje!!

  Groeten

  Peter en Esther en ook van Eden natuurlijk!

  • hoi!

   bedankt voor het berichje, dat weer is inderdaad zwaar waardeloos hier. Nog even doorzetten en dan zit ik weer in het warme Nederland 😉

   groeten, Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *