Enontekio, Suomi (Finland)

Hoi!

twee dagen terug ben ik ’s middags vrij laat op de fiets gestapt in Jokkmokk om mijn tocht door de bush te starten. Tot vlak onder de Noors / Finse grens zou het vermoedelijk aardig veel bos met weinig winkels zijn. Dat bleek dus te kloppen: de eerste dag heb ik zoals gebruikelijk via de kleinst mogelijke wegen die gelukkig wel grotendeels geasfalteerd waren 180 km gefietst waarvan een groot aantal kilometers in de avond en nacht. Om half 2 ’s nachts heb ik mijn tent in de bush opgezet.

De volgende dag kwam ik vlak bij de Finse grens en na 200 km kwam ik de eerste supermarkt tegen sinds Jokkmokk, met uitzondering van 1 heel kleine supermarkt aan huis waarvan ik niet weet of hij geopend was. Het plaatsje leek op de kaart nog van redelijk formaat maar veel meer dan een kleine supermarkt en enkele cafés en woningen was het niet maar dat was ook niet nodig. Ik heb er boodschappen gedaan, veel zoet eten gekocht en daarna bij een café mijn waterfles laten hervullen. De koffie was gratis! en men vulde direct zonder problemen mijn fles met water. Dat is ook wel eens anders geweest in Nederland waar ik bij een snackbar na gegeten te hebben geen water kreeg…

Ik heb toen in de middag de tent opgezet omdat ik o.a. de E8 autoweg op zou moeten later deze dag en ik wou dit ’s nachts doen om evt. zwaar verkeer te vermijden. Ik kom echter niet in slaap vallen en wat eerder dan gepland ging ik in de avond weer fietsen. De wegen bleken bijna uitgestorven te zijn en om precies 0:00 uur reed ik over de Zweeds / Finse grens. Deze grens is een mooie wilde rivier. Bij de douane was niemand en ik heb er een kop koffie gemaakt en Zweedse koekjes gegeten. Ik vond het wel weer cool om in Suomi (Finland) te zijn: het ziet er net even iets anders uit dan Zweden, de bordjes zijn wat anders, de woningen net iets anders en vooral de taal is erg anders.

Daarna was ik vrij moe maar de E8 bleek erg rustig te zijn, in Finland gaat de klok een uur vooruit wat mijn GPS direct automatisch deed zodat ik mij hier ook bij het passeren van de grens bewust van werd gemaakt. 10 km voor Enontekio heb ik mijn tent weer in de bush opgezet om half vijf ’s ochtends. Ik heb vrij goed geslapen en ik heb iets meer dan 200 km gefietst, een nieuw persoonlijk record en niet slecht na een dag van 180 km.

Vandaag heb ik een kleine hut op de camping die ik in 2009 ook nam genomen en ik wil hier ten minste 1 dag blijven om weer even op te laden. Vanaf deze plaats zit ik weer op de route die ik in 2009 ook nam naar de Noordkaap. De weg lijkt hier overdag overigens nog niet mega druk qua toeristisch verkeer maar ik denk dat ik toch grotendeels in de nacht ga fietsen. Het zal vanaf hier ruwweg 400 km naar de Noordkaap zijn, dus 3 a 4 dagen fietsen als ik het rustig aan doe.

O ja, ik word wel helemaal knettergek van de muggen hier, het is echt een extreme plaag. Ik heb het nog nooit zo erg als nu meegemaakt, zodra ik even stil sta of ga wildkamperen wordt ik door tientallen tegelijkertijd aangevallen. Ik heb al spul (DEET) gekocht maar erg effectief is het niet.

Bij dezen weer de foto’s van de afgelopen dagen.

6 thoughts on “Enontekio, Suomi (Finland)

 1. Hoi Jeroen
  Volgens mij ruikt je fiets het einddoel,want je gaat steeds sneller.Vervelend dat je
  zo’n last van die muggen hebt en dat je er zo weinig tegen kunt doen.Nu je verder
  in het noorden komt wordt het zeker ook steeds kouder?Doe nu maar lekker rustig
  aan,want je bent er bijna.Veel succes en tot horens!
  groetjes oma

  • hoi oma,

   bedankt voor je berichtje. Het hogere tempo kwam vooral door de grote stukken bush; er waren weinig plaatsen om boodschappen te doen en het was redelijk onbewoond gebied dus dan is het wel praktisch om er snel doorheen te fietsen, vooral omdat dit stuk ook niet echt heel bijzonder was. Maar inderdaad het is ook wel leuk om op een gegeven moment bij een uiterste punt aan te komen 🙂

   Het wordt niet steeds kouder, het blijft ongeveer even koud: 5 graden in de nacht, 12 graden overdag, met uitzondering van het midzomerweekend in Zweden, toen was het overdag lekker warm.

   groeten, Jeroen.

 2. Hallo Jeroen,

  schiet wel lekker op zo met het fietsen. Met deze snelheid cross je ook wel binnen een maand Noorwegen door! Misschien nog een idee om via Rusland te gaan. Hoewel… 🙂

  Geniet nog maar even van de wildernis.

  Groeten,

  Berny

 3. Hi Jeroen, wat schitterend zeg, zo ’s nachts en dan nog zo licht. Echt heel erg mooi. Wat ga ja hard zeg! 200 km; wat een afstand zeg! Weer leuke en mooie foto’s en leuk verslag. Wat vreselijk van die muggen. Ik geloof dat ik echt helemaal gek zou worden 😉 Hartstikke knap van je hoor, maar zo te lezen geniet je er ook van. Leuk hé dat je ook nog leuke mensen tegen komt. Ben erg benieuwd hoe je terug gaat. Noorwegen is erg prachtig, maar is dat niet zwaar (qua hellingen dan). Heel veel succes en plezier verder.

  • Hoi Petra!

   bedankt voor je bericht. Ja het ging even lekker snel in Zweden en Finland. Ja die muggen is echt iets om knettergek van te worden; ik pauzeer soms niet meer omdat je bij windstil weer gewoon niet normaal meer kunt stilzitten en eten en drinken. Gisteren bij wildkamperen niet de tanden gepoetst en niet warm gegeten. In de ochtend geen koffie meer zetten bij de tent; kost allemaal te veel tijd en je wordt onafgebroken door honderden muggen aangevallen.

   Ja de ontmoetingen met de mensen is echt leuk, vooral de rustdagen zijn heel leuk dus het is nog steeds zeker de moeite waard maar de laatste dagen hier in Noorwegen vallen de fietsdagen tegen vanwege het erg matige weer.

   Het is hier inderdaad af en toe zwaar omdat het soms cotinu op en neer gaat maar ik heb ook wel vrij vlakke stukken gehad hier in Noorwegen en dan kan je lekker afstand maken.

   bedankt en groeten! Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *