Arvidsjaur

Hoi,

na een vrij pittige tocht ben ik vandaag in Arvidsjaur aangekomen. Ik heb gisteren 170 km gefietst over vrij matige en soms goede asfaltwegen. Het was ook erg veel flink klimmen en flink dalen, gelukkig begin ik wel wat gewend te raken aan de snelheden bij het dalen, gisteren 61 km/h en dat is mij toch wel snel genoeg.

Ik kwam in een vage plaats aan gisteravond met een verlaten ski camping en voor bijna 100 euro kon ik een huisje krijgen. Dus heb ik maar een nachtje de tent in het bos neergezet en daar geslapen.

Vandaag de laatste 80 kilometers eerst over slecht grindpad en later over goede asfaltweg gefietst. Het is vandaag gelukkig eens zonnig weer, na 2 dagen en 1 nacht bijna onafgebroken regen is dat wel fijn.

Bij de jeugdherberg in Aridsjaur werd ik vaag ontvangen, men deed nogal verbaasd en echt goed Engels kon men er ook niet. Erg veel zin om mij te helpen had men ook niet kreeg ik de indruk maar de kamer zag er goed uit en ik had geen zin om de andere 2 jeugdherbergen nog te gaan bekijken dus ik heb deze maar voor een nachtje genomen, morgen kijk ik wel wat ik verder doe.

De natuur waar ik de afgelopen dagen door ben gefietst was heel mooi. Wel zijn er irritant veel muggen dus wildkamperen in het bos is niet erg comfortabel.

Ik heb vandaag 12 km over de E45 moeten fietsen en op mijn eigen route kwam ik geen enkele caravan of camper tegen en zodra ik nog geen 5 seconden op de E45 zit, kom ik de kudde campers en caravans weer tegen. Allemaal toeristen in de fel witte camper of caravan, waarschijnlijk allemaal op weg naar de Noordkaap via de E45.

Ik ga morgen denk ik een rustdag hier houden, het is volgens mij morgen ook weer een feestdag, midzomer. Eens kijken hoe ik daarna verder omhoog kan, in het slechtste geval als ik geen alternatieve rustige wegen voor de E45 kan vinden ga ik s nachts op de E45 rijden!

8 thoughts on “Arvidsjaur

 1. Hoi Jeroen
  Is je kiespijn nu weer over?Je zegt er tenminste niets meer van.Je hebt weer prachtige foto’s gemaakt,maar zoals ik op die ene foto zag is het wel uitkijken
  voor gaten in de weg.Een huisje voor €100 dat is veel,dan is het bos goed-
  koper.Maar wel wat eenzamer.Het klimmen en dalen gaat je tot nu toe goed af.
  Krijg je nog hogere bergen of weet je dat niet?
  Succes verder!
  groetjes oma

 2. Hoi Jeroen,

  Met veel belangstelling volg ik je tocht. Leuke foto’s heb je gemaakt.
  Wild kamperen lijkt me niets. Erg eenzaam en dan een beer als gezelschap.
  Het lijkt me leuk om midzomer te vieren en een hele belevenis als het niet
  donker wordt.
  Jeroen ik wens je veel plezier op je verdere tocht en pas goed op jezelf!!

  Groetjes van Betty

  • Hoi Betty,

   dank je! Wildkameren vond ik aanvankelijk ook niets maar sinds ik hier flink Noordelijk zit is het zo rustig kwa bewoning en aantal mensen dat ik het juist aangenaam vind, afgezien van de super irritante muggen. Ik heb nu een middeltje gekocht tegen deze beesten want het is gewoon niet leuk meer. Ook dit middel zal ongetwijfeld niet super gezond zijn maar nu kan het niet anders, ik word gelijk als ik stil sta met 10 tallen tegelijk aangevallen en leeg gezogen.

   Het camperen op campings doe ik niet veel meer omdat ik het te druk en lawaaiig vind. Ik parkeer nu alleen nog maar de tent in het bos, het is daar volledig stil, je hebt 100% privacy, geen mensen die je aandachtig volgen en je kunt er heerlijk slapen. Campings gebruik ik nu om af en toe een hut te huren voor comfort en het wassen van mijn spullen.

   Ja midzomer was leuk!

   Groeten, Jeroen.

 3. Hallo Jeroen,

  Je gaat wel lekker snel. Blijkbaar begin je al lekker te wennen aan de ligfiets en fiets ook nog op een relaxte manier. Wil je soms al voor het einde van deze maand op de Noordkaap zijn?

  Kiespijn is inderdaad niet zo fijn. Hopelijk krijg je er verder geen last van. Hoe noordelijker je kunt, des te moeilijker zal het ook wel zijn om een tandarts te vinden.

  Het Midzomerfeest is inderdaad leuk. Dat is aanstaand weekend. Althans in Finland. Misschien dat ze het ook wel vieren in dat deel van Zweeds Lapland. Als ze het vieren, zou ik zeker meedoen bij een lokaal feest.

  ’s Nachts eventueel gaan fietsen lijkt me geen probleem te zijn. Het is daar lijkt me juist nu toch wel erg licht. Helemaal nu op de langste dag vandaag. Dus zal het bijna ook niet donker zijn.

  De natuur lijkt inderdaad ook erg mooi op de plaatjes. Leuke rendieren trouwens 🙂

  Veel succes nog.

  Groeten,

  Berny

  • Hoi Berny!

   bedankt voor je berichten. Ja voor mijn doen gaat het nu redelijk vlot zo; af en toe een dag van goed 150 km en af en toe een rust(ige) dag en zo langzaam maar zeker kom ik steeds dichter bij de Noordkaap. Ik wil inderdaad als het even kan in ieder geval in de buurt van de Noordkaap zijn eind deze maand.

   Ja ik hoop dat die kiespijn niet teveel problemen gaat opleveren, tot nu toe valt er goed meet te leven, ik ben gewapend met pijnstillers maar dat is een korte termijn oplossing want ik gebruik dit liever helemaal niet.

   groeten!

 4. Hallo Jeroen,

  Je hebt dus vandaag ook te maken met het bijzondere verschijnsel van de pooldag als je vandaag precies op de poolcirkel zou zitten waar je vlakbij zit. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Middernachtzon

  Als je een beetje zou doorfietsen naar het Noorden, dan zou het verschijnsel alsnog kunnen meemaken als je zou willen. Ik zou zeker een keer ’s nachts gaan fietsen denk ik. Lijkt me erg bijzonder om mee te maken.

  Groeten,

  Berny

 5. Hoi Jeroen,

  Je gaat rap richting het noorden zeg; maakt toch een flink verschil als je niet met 4 tassen en een aan-alle-kanten-uitstekende vuilniszak fietst of niet? 😛

  Wat een grap om € 100,- te vragen voor een huisje in the middle of nowhere; ze hadden het concept van vraag/aanbod zeker niet helemaal begrepen? Je bent volgens mij sowieso wat meer aan het wildkamperen deze tocht of niet?

  Hoe plan jij je route nu eigenlijk? Doe je alle routing via je garmin? Succes met het fietsen en de muggen en knutjes 😛

  p.s. heb je nog een mail gestuurd

  Matthijs

  • Hej Matthijs!

   ja gaat lekker zo 🙂 Ja maakt veel verschil denk ik; de enkele fietsers die ik tegenkom hebben allemaal gigantisch veel zooi mee, alsof ze met een wereldreis bezig zijn. Het is weliswaar niet erg warm hier maa het is inmiddels toch zomer en met een beetje handigheid red je het hier ook echt wel met ultraligt tools. Het helpt allemaal ongetwijfeld, ik ben ook erg tevreden met mijn uitrustig met uitzondering van de slaapzak die donsveren verliest, het zal ongetwijfeld beter zijn bij al het klimmen hier want hoewel het hier geen Noorse bergen zijn is het ook hier behoorlijk omhoog en omlaag fietsen.

   Haha ja het huisje was achterlijk duur, ik wildkampeer tegenwoordig inderdaad iets vaker, het gaat mij steeds beter af en zo kan ik ook financieel ook af en toe een hut huren.

   Ik plan de route via kaarten, de Garmin is daar niet praktisch voor i.v.m. klein scherm. Ook heeft mijn kaart (openstreetmap) niet veel detail hier in Zweden, de kleine wegen en dorpen worden niet vermeld. Ik zit dus wel aan kaarten vast hier, ik combineer nu GPS met kaart wat ook heel goed gaat. Op de GPS kun je je track zien wat een patroon is, en dat patroon vind je terug op de papieren kaart zodat je weet waar je bent op de papieren kaart. Ook heb ik nu overzicht. Wel wat extra gewicht helaas…

   Ik ga nu google maps gebruiken om op grote schaal de route te plannen.

   groeten! Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *