Naar Papenburg en Weener

Vanmiddag vertrok ik voor een fietstocht per ligfiets naar Weener. Bij vertrek motregende het en het waaide ook aardig, maar gelukkig was het geen tegenwind. In Appingedam bezocht ik een bakker voor een koffiepauze. Hierna fietste via Solwerd naar Delfzijl. Bij Solwerd, dat tussen Appingedam en Delfzijl in ligt, ontdekte ik nog een aardige kerk die ik bezocht. Door een tamelijk lelijk industrieel gebied via Delfzijl richting de Duitse grens. In dat industriƫle gebied reed ik dit keer vlak langs het kerkje van Heveskes dat ik daarom bezocht. Heveskes was een dorp dat volledig is afgebroken voor de lelijke industrie. Alleen het kerkje staat er nog. Er loopt een treinspoor voorlangs. Ik bekeek enkele grafstenen en fietste daarna weer verder.

Iets voor Drieborg liep een dame met paard en hond op de weg. Na bellen ging ze aan de kant maar kwam de onaangelijnde hond op mij af. Na deze hindernis te zijn gepasseerd kon ik weer op flink tempo verder fietsen: de weg was leeg en ik had dit keer wind in de rug. Meestal als ik in dit gebied fiets heb ik hem tegen.

Bij de grensovergang in Nieuweschans bezocht ik een snackbar die drukbezocht was. Er werd veel Gronings gesproken. De maaltijd was nogal groot dus ik had meer dan voldoende energie om de tocht voort te zetten. Inmiddels was het donker geworden. Over kleine landweggetjes, om zo de drukke doorgaande wegen te vermijden, fietste ik naar Papenburg. Na een pauze reed ik naar het treinstation in Weener. Ik had uitgerekend dat ik daar in 45 minuten wel makkelijk zou moeten zijn, maar de tegenwind bleek fors. Het kostte aardig wat moeite om de snelheid op zo’n 22 tot 23 km/uur te houden. Het wegdek was ook niet al te best en het regende een beetje. Het kostte ook meer tijd dan gedacht om door de Meyerwerft scheepswerf te fietsen. Ik twijfelde of ik het wel ging halen. De beenspieren voelden zwaar aan en met moeite kon ik de snelheid op 20 km/uur houden over deels onverharde weg met flinke tegenwind. Het laatste stukje “klom” ook nog omhoog wat pittig was. Ik reed met flink tempo het matige pad naar het station op, het was verlaten maar de trein stond er nog. De machinist wilde net instappen om te vertrekken dus vroeg ik of ik nog kon “inchecken”. Dat kon als ik snel was. Tijd om een kaartje voor mijn fiets te kopen was er niet meer.

Ik was opgelucht dat ik het toch net had gered. In de trein kon ik mooi afkoelen, bijkomen en water drinken. Het was een aangename tocht.

Total distance: 110731 m
Total Time: 08:01:28
Download

3 thoughts on “Naar Papenburg en Weener

 1. Dag Jeroen,

  Flinke tocht voor midden in de winter,een trieste aanblik het kerkje van heveskes jammer dat een compleet dorp voor de industrie moet wijken.
  In Weener zit een goede imbiss (grillecke westerstr 41a)hier kun goedkoop en lekker eten,ga ik meestal heen als ik die kant op fiets.
  Groeten
  Bert

  • Hoi Bert,

   dank voor je reactie en tip, ik ga die snackbar een keer bezoeken. Fiets jij nog veel? En als ik het mij goed herinner doe je dat per velomobiel?

   Groeten, Jeroen.

   • Dag Jeroen,
    Inderdaad rij ik in een velomobiel(quest),bevalt erg goed voor de wat langere afstanden.
    probeer ongeveer 10.000 km per jaar te fietsen,lukt niet altijd.
    Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *