Naar Haselünne

Vandaag was het een fraaie zonnige dag dus besloot ik per ligfiets een stukje te gaan fietsen. Dit keer voer te tocht naar Haselünne. Eigenlijk had ik mijn remmen een onderhoudsbeurt moeten geven maar omdat ik ook al recentelijk andere dingen aan de ligfiets moest onderhouden had ik dit keer geen zin en besloot het onderhoud een tocht uit te stellen. De remmen kon ik wel inknijpen, maar het hefboom van de schijfremmen ging moeizaam terug waardoor de remmen wat aanliepen af en toe.

Ik fietste de grens bij Hebelemeer over, hier reed een vrouw op een paard en hoewel ik langzaam fietste sloeg het paard aardig op hol. De vrouw viel er gelukkig niet van af en ik bleef even stilstaan zodat ze er langs kon. Via kleine landweggetjes fietste ik vervolgens langs het Borkener Paradies. Hier waren drie mannen in oranje kleding en hoogwerker de bomen aan het snoeien. Het vers gezaagde hout ruikt altijd prettig.

Helaas ging de voorrem vanaf Wesuwe constant subtiel aanlopen. Ik vond al dat de fiets wat langzamer aanvoelde en na inspectie bleek dat een remschoentje van de voorrem niet helemaal terug veerde. Ik fietste door naar een rustige weg om het voorwiel te demonteren. Helaas toen ik het opgedroogde modder van de vorige fietstocht van het snoer bij de naafdynamo voor de koplamp wilde verwijderen door zachtjes tegen het opgedroogde modder te tikken braken spontaan beide koplamp draden af bij de klemmetjes die op de naaf aansluitingen zitten. Het litze koperdraad was dus al aardig verrot. Ik had dit al voorzien en had nu dus geen SON verlichting voor de terugweg. Gelukkig had ik een reseve hoofdlamp mee die ik middels het elastiek makkelijk om de buis kan fixeren waar de voorderailleur op gemonteerd is. De koplamp zelf span ik zo tegen de SON koplamp aan en dat werkt prima, behalve dat het een stuk minder licht geeft. Nadat ik het remschoentje dat niet terug veerde had aangetrokken om er achter wat modder met een schroevendraaier te verwijderen veerde het remschoentje weer helemaal terug en liep de rem niet meer aan. Ik kon weer verder want ik kan slecht tegen lawaai en aanlopende dingen. Niet lang daarna begon het voorspatbord aan te lopen: er zat nog wat modder (slik) onder het voor spatbord en dit haalde ik met een stokje weg. Tot Haselünne moest ik af en toe stoppen om nieuwe modder te verwijderen. Eigenlijk zou een wat hogere voorvork wel prettiger zijn geweest want dan kan er zicht geen zand tussen de voor buitenband en het spatbord opslaan.

In Meppen deed ik een boodschap om vervolgens via Bokeloh verder te fietsen. Tussen Meppen en Boheloh nam ik aan de rivier de Hase een koffiepauze. Twee vrouwen die aan het wandelen waren maakten een praatje want ze vonden het interessant dat er iemand met een brander koffie zat te drinken. Ze wilden nog wat tips voor bezienswaardigheden geven maar het bleek al snel dat ik zo ongeveer alles al kende in dit gebied.

Vlak voor Gross Doergen begroette ik een aantal koeien, die zijn zo te zien niet bang voor ligfietsen. Daarna fietste ik door naar Haselünne waar ik een bakker bezocht voor een koffie pauze. Bij de kerk zag ik nog fundamenten van een oude school die vermoedelijk bij de kerk hoorde.

Op de terugweg fietste ik via Gross Doergen waar ik bij de brug een laatste pauze nam. Het was inmiddels donker hoewel je dat op de foto niet ziet want de camera sensor kan bij grote sluitertijd nog voldoende licht ontvangen. Via de bekende route Meppen – Schoeninghsdorf fietste ik weer naar huis. Het was een erg aangename tocht en afgezien van de bekende koude voeten was het verder prima te doen. De nieuwe regenbroek van 7,00 euro die ik bij Zeeman kocht voldoet ook prima: het isoleert prima. (de oude had een hele grote scheur bij het achterwerk)

Total distance: 108054 m
Total Time: 10:04:44
Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.