Naar Rütenbrock

Vandaag besloot ik aanvankelijk om per ligfiets naar Meppen te fietsen. De zon brak namelij rond het middaguur door dus was dat een goede reden om even een rondje te gaan fietsen.

Helaas ontdekte ik een vreemde situatie toen ik nog maar net vertrokken was: bij de vijver in de wijk Emmerhout was een oudere man (ik schat een jaar of zeventig) in “discussie” met een groep jongeren. De man zei dat de jongeren de stenen terug moesten leggen. Ze stonden bij een muurtje van losse keien die bij elkaar gehouden worden door een traliewerk. Dit vormt een muur die rondom een deel van de vijver loopt. De jongeren deden zo te zien onbeschoft en lachten de man uit en ik hoorde ze het woord “kanker” zeggen.

De man werd kwaad maar deed verder niets en ik besloot even een eindje verderop te wachten en pakte mijn fototoestel om wat foto’s van deze jongeren te maken. De man liep boos weg en werd uitgelachen door de jongeren die nog wat flauwe opmerkingen nariepen waarna ze door kregen dat ik ze aan het fotograferen was. Ze riepen “niet fotograferen!” en kwamen naar mij toe. Een lang persoon ging vlak tegenover mij staan, ik schat dat hij een jaar of zestien tot achttien jaar oud was. Hij vertelde mij dat ik alle foto’s die ik had genomen moest verwijderen en als ik dat niet deed, dan loste hij het probleem persoonlijk met mij op. Ik vroeg waarom ze de oude man voor “kanker…” uitscholden – dat had ik verkeerd begrepen zei een ander persoon, dat zeiden ze tegen elkaar, niet tegen de man – een leugen wat mij betreft.

Ik had niet de indruk dat deze mensen echt gevaarlijk waren, maar ik neem liever ook geen onnodige risico’s dus deed ik alsof ik de foto’s verwijderde. Vervolgens zei een van de twee meisjes dat ze mijn camera wilde hebben om te controleren of ik daadwerkelijk de foto’s had verwijderd. Dat weigerde ik natuurlijk. Daarna zei de jongen dat als ik dit bij de politie zou melden, dat hij mij wist te vinden en kwam opzoeken.

Ik fietste verder en deed melding bij de politie. Ik heb geen aangifte gedaan, want volgens mij heb ik geen bewijs van de persoonlijke bedreiging. Het is niet de eerste keer in Emmen dat er iets idioots gebeurt met jeugd. Zo reed ik enkele maanden geleden ook langs deze vijver toen er een groep jongeren op scooters en fietsen achter 1 persoon op scooter aan reden op hoge snelheid. De persoon op scooter viel en de scooter werd stuk getrapt. Ik ben niet verbaasd in een woonwijk waar je ook persoonlijk drugs aangeboden krijgt ’s avonds. Zo reed ik eens met mijn ligfiets in het centrum van Emmen ’s avonds laat en zei een groep jongeren “fiets normaal kloozak anders maken we je af”. Sommige mensen hier zijn kennelijk knettergek. Opvallend genoeg maak ik dit voornamelijk in Nederland mee – over de grens gelukkig niet vaak.

Ik besloot de route te wijzigen want ik was zo’n drie kwartier vertraagd door dit incident. Ik maakte een aangename tocht via het zuiden van Ter Apel naar Rutenbrock waar ik een bakkerij bezocht voor een koffiepauze. Vervolgens maakte ik nog enkele foto’s van de kerk in Rütenbrock en reed ik weer naar huis.

Total distance: 40136 m
Total Time: 04:33:55
Download

2 reacties op “Naar Rütenbrock

  1. Mooie foto’s weer Jeroen! Vervelend voorval, goed dat je het hebt gemeld. Ik zeg in zo’n geval tegen mezelf: kennelijk zit hier iets in het drinkwater…

    • Hoi Belle,

      dank je. Ja stom gedoe, maar wel een mooie tocht gemaakt en (nog steeds) niet op mijn bek gegaan, dus de schade valt nog mee. Ik dacht wel even aan jullie trikes toen ik gisteren naast een spekglad landweggetje wandelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.